Sök

Instagram vill styra bort tonåringar från farligt innehåll

InstagramMetaSociala medier

Foto: Istockphoto/Montage

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Vi ska få dem att titta på annat innehåll", säger toppchefen.

Instagram ska införa en funktion som gör att tonåringar leds bort från innehåll som kan vara skadligt för dem, och som ska uppmana unga att ta en paus från det sociala mediet. Det sa Nick Clegg, toppchef på Facebook (som ju äger Instagram) till CNN på lördagen. 

Uttalandet kom efter en uppmärksammad utfrågning av den före detta Facebook-anställde Frances Haugen i den amerikanska kongressen. Hon berättade att sociala medier-jättens egen forskning visade att Instagram kan ha en negativ effekt på tonåringars mentala hälsa. 

När funktionerna kan vara på plats kunde Clegg inte säga. När tidningen Verge frågade Facebook sa de att de inte testas ännu men är på gång. 

Efter utfrågningen av Haugen har Facebook fått skarp kritik för att de inte agerat tidigare. Haugen sa i kongressen att bolaget visste om problemen men alltid tog beslut för att maximera vinsten för Facebook.

Grundaren och vd:n Mark Zuckerberg har tillbakavisat anklagelserna och skrev i ett inlägg att det är ologiskt för ett bolag som tjänar pengar på annonser att driva innehåll som gör folk arga.

Läs mer