Sök

Klarna-Sebbe avslöjade hetaste tech-trenden för mig – "Storleken spelar ingen roll"

KlarnaLundells vecka

Stefan Lundell om sitt möte med Klara-Sebastian Siemiatkowski. Foto: Arliv/Montage

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell smög fram bandspelaren när Sebastian Siemiatkowski plötsligt avslöjar (nåja) allt.

När jag häromdagen snodde åt mig 15 minuter på tumanhand med den mäktige Klarna-bossen Sebastian Siemiatkowski var min plan följande:

1) Pumpa honom på så många nya detaljer det bara var möjligt kring börsnoteringen av hans privata investmentbolag Flat.

2) Få honom att styrka tesen att det finns för många betalaktörer på den svenska marknaden och att en brutal utslagning därför står för dörren.

Det började helt okej. Sebastian levererade både slagkraftiga citat och en fördjupad bild av sina börsplaner vilket resulterade i den här vällästa artikeln. 

Men sedan gick det trögare. Det var i alla fall så jag till en början tolkade Sebastians svar.

Han ville inte rakt av skriva under på beskrivningen att den svenska marknaden för betalbolag var överetablerade (det finns uppemot 30 aktörer) och att en konsolidering väntade. 

Där rök den vinkeln tänkte jag först men sedan insåg jag att Klarna-grundaren var på väg att bjuda mig på något potentiellt mycket hetare – hans egna analys av hur näringslivet nu är på väg att stöpas om.

Sebastian spände sin intensiva blick i mig och slog fast:

“Värdet av att vara stor har minskat genom digitaliseringen och det tycker jag är en väldigt spännande förändring som håller på att ske just nu”.

Ett riktigt glädjebudskap till alla oss små entreprenörer som slåss för att utmana de stora jättarna, alltså. Förenklat var Klarna-chefens budskap: Storleken har allt mindre betydelse för dagens entreprenörer.

“Det blir enklare och enklare att vara en liten aktör och det blir mer och mer effektivt att vara en liten aktör. Små bolag kan vara konkurrenskraftiga mot stora i allt större utsträckning”, konstaterade Sebastian och satte samtidigt spiken i kistan för min konsoliderings-tes:

“Därför vill jag inte säga att de små bolagen kommer försvinna i konsolideringen och dö, för det är jag inte alls säker på”.

Det här ville jag veta mer om, låta honom utveckla och fördjupa resonemanget. Men min audiens med fintech-kungen var till ända för den här gången. Nästa vecka kanske jag får en ny chans.

Men redan innan dess tycker jag du ska lyssna på hur Sebastian själv formulerar sina tankar. Jag spelade in hans intervjusvar och i senaste avsnittet av vår podd (30.50 minuter in i podden) kan du höra han förklara varför storleken har allt mindre betydelse i det nya, digitala näringslivet.

Trevlig helg!

PS. Jag vet att jag tjatar men ändå – i veckans podd förklarar vi varför det bara är en tidsfråga tills Bianca Ingrosso är på börsen, snackar padelkrig, berättar om grundaren som ljög sig igenom mötet med Goldman-bankirerna och avslöjar Bonniers nya miljardbet. Det ÄR värt att lyssna!

Läs mer