Sök

Eight Roads ska investera miljarder – letar i tech-Sverige

Neo4JEight RoadsInvesterare
Martin Ericsson, Nordenansvarig på Eight Roads. Foto: Pressbild/TT/Montage

Martin Ericsson, Nordenansvarig på Eight Roads. Foto: Pressbild/TT/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Investeringsjätten Eight Roads ska sjösätta en ny miljardfond och ett särskilt team håller utkik efter objekt i Norden och Sverige.

Breakit har pratat med venture cap-firman och vet vad den letar efter.

“Det krävs väldigt mycket disciplin när man investerar i detta klimat med höga värderingar”, säger Martin Ericsson, Nordenansvarig på Eight Roads.

Driver du ett techbolag med en affärsidé som har visats sig fungera och är nu sugen på att erövra världen? Då kanske du ska ta kontakt med Eight Roads. Eller så får du kanske ett samtal från dem.

Eight Roads, med väldigt många miljarder under förvaltning och med kopplingar till den amerikanska fondjätten Fidelity, är nämligen på väg att lansera sin fjärde europeiska fond och venture cap-firman har numera ett särskilt team som håller koll på vad som händer på techfronten i Norden. 

“Vi investerar framförallt i bolag som befinner sig i uppskalningsfasen. Vi hjälper företag från kanske 30-50 anställda till 500 personer, eller 1000 och uppåt. Den resan har vi gjort med flera av våra bolag de senaste åren”, säger svenske Martin Ericsson, som har sin bas i London, till Breakit.

Bland Eight Roads befintliga nordiska portföljbolag hittas bland andra Neo4J och Funnel. Det antalet kan komma att växa i och med den nya fonden som ska investera motsvarande totalt cirka 4 miljarder kronor under, i runda slängar, de kommande tre åren. 

15-20 nya bolag

Totalbeloppet kommer enligt planerna på att fördelas på 15-20 bolag och fonden är beredd att skjuta till 5-50 miljoner dollar per bolag. Med den typen av summor förstår man att affärsidén inte kan vara alltför provinsiell. Bolaget måste ha potential även en bra bit utanför hemmamarknaden. 

“Vi vill backa väldigt ambitiösa team med en global vision. Det är på sätt och vis en fördel att de nordiska marknaderna är relativt små eftersom entreprenörerna ofta tänker globalt från dag ett”, resonerar Martin Ericsson som har förhoppningar om minst tre nya nordiska investeringar under de närmsta åren. 

Eight Roads skulle kunna kallas branschagnostiker och kan tänka sig investera i allt i från konsumentbolag till SaaS och fintech. Viktigare än branschmässig hemvist är, menar Martin Ericsson, att bolaget och bolagets produkt har fått fäste hos de tänkta kunderna – det som brukar kallas “product-market fit” i entreprenörs- och startup-världen. 

“I början är det ofta grundaren själv som driver mycket av försäljningen. Vi vill se bevis på att bolaget verkligen kan sälja sin produkt, och då inte bara till släkt och vänner”, säger Martin Ericsson och han menar att en omsättning över 10 miljoner kronor brukar vara en indikation på att produkten eller tjänsten verkligen är kommersiellt gångbar. 

Team, marknad, produkt

När Eight Roads ska utvärdera potentiella investeringsobjekt tittar firman givetvis även på entreprenörerna och eventuella nyckelpersoner i bolaget. Finns branschompetensen eller finns förmågan att locka till sig de talanger som behövs? 

“Så team-marknad-produkt. Det är ett recept vi kan applicera på nästan alla sektorer vi tittar på”, summerar Martin Ericsson som drog till Storbritannien för drygt tolv år sedan och som efter en sväng på investmentbanken Lazard hamnade på Eight Roads. 

Han tycker att konkurrensen om de bästa idéerna har blivit skarpare på senare tid. Därmed har värderingar stigit och det leder i sin tur till att förväntningarna på dem som ska förverkliga planerna, entreprenörerna, är högre än någonsin tidigare. Det gäller att bolagen kan leverera tillväxt och, så småningom, lönsamhet. 

“Så det krävs väldigt mycket disciplin när man investerar i detta klimat med höga värderingar. Vi ser stor konkurrens förstås. Särskilt om de bästa bolagen, och särskilt nu med så mycket pengar i systemet. Men vi ser också mer och större möjligheter än någonsin tidigare”, säger Martin Ericsson. 

Läs mer