Sök

Anyfin tar in nästan en halv miljard – har en (tysk) plan

KlarnaEQTfintech

Anyfin-grundarna Sven Perkmann, Filip Polhem och Mikael Hussain.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Låneappen Anyfin tar in 450 miljoner kronor i nytt kapital. Nu ska bolaget öka takten i Tyskland.

“Vi har vad som krävs för att bli en storspelare”, säger vd:n och grundaren Mikael Hussain.

Våren 2020 tog Anyfin in sammantaget 300 miljoner från bland andra EQT. Nu är det dags igen.

Bolaget, vars affärsidé går ut på att sänka användarnas räntekostnader genom att erbjuda bättre villkor på lån och som man kan beskriva som en Lendo-utmanare, tar in 450 miljoner kronor från nya och befintliga ägare. 

Kapitalet har öronmärkts och ska i första hand användas för Anyfins satsning i Tyskland. Appen lanserades där i våras och nu ska det tyska erbjudandet breddas med andra tjänster som bolaget redan erbjuder på hemmamarknaden Sverige.

Nytt kontor

Anyfin ska även öppna kontor i Berlin, det första utanför Sveriges gränser. 

“Vi har visat att vi har vad som krävs för att bli en storspelare inom fintech i Europa. Inom några månader kommer Tyskland vara vår största marknad”, säger bolagets vd och medgrundare Mikael Hussain

Till Svenska Dagbladet Näringsliv säger han att bolaget tar  pengarna för att göra två saker, båda på temat expansion.

"Det ena är fortsatt internationalisering, bland annat genom vår lansering i Tyskland. Det andra är att fortsätta investera i tekniken och bredda våra produkterbjudanden" säger Mikael Hussain till tidningen.

"Under hösten kommer vi också lansera en möjlighet till sparande genom ett sparkonto med ränta", fortsätter han. 

Av kommunikationen från Anyfin framgår inte vad bolaget värderades till i den senaste finansieringsrundan. Kapitalet kom dels från befintliga ägare, däribland EQT Ventures och Northzone, dels från två nya ägare: franska Quadrille och brittiska Aumentum Fintech. 

Anyfin grundades 2017 av Mikael Hussain (nu vd), Sven Perkmann (nu teknikchef) och Filip Polhem (nu operativ chef). Mikael Hussain spenderade dessförinnan drygt sju år på Klarna där han de sista åren hade titeln "Vice President Credit". Även de andra grundarna har varit på Klarna. 

Anyfin omsatte lite mer än 28 miljoner kronor 2020 och det var i princip en fördubbling från det föregående året. Förlusten (före skatt) uppgick till 106 miljoner kronor i fjol. 

I och med den senaste rundan har bolaget totalt tagit in 860 miljoner kronor i finansiering. Bolaget har nu 120 anställda.

Läs mer