Sök

Bekräftat: Volvo Cars mot Stockholmsbörsen – vill ta in 25 miljarder

Volvo Personvagnar
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: TT

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Personbilstillverkaren Volvo Cars vill notera bolagets aktier på Stockholmsbörsen innan årsskiftet. Det bekräftat bolaget på måndagen efter lång period av spekulationer om saken.

I noteringen planerar Volvo att ta in 25 miljarder kronor och vidare har bolagets huvudägare flaggat för att delförsälja aktier vid noteringen. Bolagets svenska institutionella ägare, AMF och Folksam, har för avsikt att kvarstå som aktieägare efter noteringen. 

Kinesiska Geely kommer att vara bolagets största ägare även efter noteringen. 

”Vi har stöttat omställningen och tillväxten av detta ikoniska svenska varumärke under en period av förändring som saknar motstycke i vår industri. Volvo Cars har under det senaste decenniet ställt om till att bli en av världens snabbast växande biltillverkare. Vi kommer fortsätta stödja Volvo Cars som majoritetsägare i den här pågående globala framgångssagan", säger bolagets styrelseordförande Eric Li i pressmeddelandet.

Även Volvo Cars vd Håkan Samuelsson uttalar sig:

"Beslutet att gå vidare med en börsnotering kommer att bidra till att stärka vårt varumärke och påskynda vår omställning – mot fullständig elektrifiering, direkta kundrelationer och nästa nivå av säkerhet. Detta kommer att positionera bolaget för att kunna leverera fortsatt växande volymer, intäkter och lönsamhet". 

Sedan tidigare är AB Volvo noterat på Stockholmsbörsen, ett fordonbolag som säljer lastvagnar, anläggningsmaskiner och bussar. 

Läs mer