Sök

Paradox lägger ned flera spelprojekt – tar nedskrivningar på 135 miljoner kronor

Paradox Interactive
Fredrik Wester, grundare och vd Paradox. Foto: Pressbilder/Paradox.

Fredrik Wester, grundare och vd Paradox. Foto: Pressbilder/Paradox.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Paradox, med nygamla vd:n Fredrik Wester i spetsen, tar ytterligare nedskrivningar efter beslutat om att stoppa utvecklingen av flera nya spel.

Gamingbolaget Paradox har skapat stora rubriker under hösten. Den 1 september kom beskedet att dåvarande vd:n Ebba Ljungerud hoppar av vd-posten och att storägaren Fredrik Wester tar över. Mindre än en vecka senare kunde Breakit avslöja hur ett läckt dokument inifrån Paradox vittnade om mobbning, kränkningar och tystnadskultur.

Mindre än en vecka därpå twittrade Wester att han varit inblandad i en incident med anställd, och visat, citat: "olämpligt beteende”. Aktien föll direkt.

Nedskrivningar på -135 miljoner kronor

Problemen verkar dock inte ta slut.

På torsdagskvällen gick bolaget ut med att bolaget tar ytterligare nedskrivningar efter beslut att avsluta utvecklingen av ett antal icke tillkännagivna spel. Det påverkar vinsten före skatt i det tredje kvartalet med -135 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

"Paradox Interactive har sin grund och styrka inom strategi- och managementspel. Det är här vi har både själ och hjärta. Vår passion är att göra spel som våra spelare kan uppskatta under lång tid. Därför har vi vässat vår projektportfölj ytterligare för att säkra att de spel vi bedömer ha störst potential även har nödvändiga resurser för bästa möjliga utveckling", säger Fredrik Wester som nyligen återvände som vd.

Han fortsätter:

"Vi har nu en lovande pipeline av spel och jag ser fram emot att dela dem med våra spelare under de kommande åren".

Stor nota nu

Sedan det tredje kvartalet 2020 har Paradox avslutat utvecklingen av flera ej tillkännagivna spel vilket medfört nedskrivningar om totalt 265 miljoner kronor.

Parallellt har aktien fallit kraftigt. Börsvärdet har minskat med 45 procent sedan årsskiftet och med nästan 30 procent sedan Breakits avslöjande om den bristande arbetsmiljön.

Paradox har nu 15 nya spel under utveckling. Några av dessa är helt nya titlar och några är uppföljare. Fyra av spelen har tillkännagivits i form av grand-strategyspelet Victoria 3, Crusader Kings 3 för konsol, klassiska Shadowrun Trilogy för konsol samt Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2.

Läs mer