Sök

Regeringens förslag – begränsa söktjänster som Mrkoll och Lexbase

Mrkoll

Foto: TT / Skärmklipp

Towe Boström Tobias Blixt

Nytt förslag kan rita om spelplanen.

Regeringen vill stärka skyddet för den personliga integriteten genom en ändring i grundslagsskyddet. Det framgår av förslaget som presenterades under torsdagseftermiddagen, där regeringen vill att söktjänster som offentliggör personuppgifter om att någon har begått brott ska begränsas. 

Det skulle bland annat innebära ett slag mot den svenska sajten Mrkoll och bolaget Nusvar som ligger bakom sajten. Utöver att visa var personer bor, jobbar och andra uppgifter som söktjänster brukar lämna ut i Sverige, erbjuder Mrkoll även besökarna möjligheten att se om en person har dömts för ett brott direkt vid sökning.

Den som vill kan också välja att köpa domstolshandlingarna om det aktuella brottet.

Vill göra undantag i grundlagen

I förslaget som nu lämnas till lagrådet framgår det att regeringen vill ta bort möjligheten för söktjänster att publicera uppgifter som rör bland annat fällande domar i brottmål och lagöverträdelser som innefattar brott från grundlagsskyddet.

Simon Krantz, ansvarig utgivare för Mrkoll, kommenterar lagförslaget till Breakit. 

“Det handlar om ett förslag till lagändring som för Mrkoll eventuellt skulle kunna påverka hur vi presenterar förekomst i domstolshandlingar på individnivå”, skriver han i ett uttalande och fortätter; 

“Om lagförslaget skulle bli verklighet träder det i kraft 2023. Mrkoll är utformad för att följa gällande lagstiftning – vilket tjänsten naturligtvis även fortsättningsvis kommer att göra. I händelse av en lagändring kommer de justeringar i publiceringen som krävs att implementeras”, skriver Simon Krantz. 

Får kritik av flera instanser

Breakit har tidigare skrivit om det kritiserade bolaget Mrkoll, bland annat när det visade sig att det redan vid en Google-sökning på ett namn gick att se om en person var dömd för ett brott om söktjänsten fanns bland resultaten.

I en rapport 2019 slog dåvarande Datainspektionen (idag integritetsskyddsmyndigheten) också larm om det höga antalet anmälningar från privatpersoner mot personuppgiftssajter – där Mrkoll var den sajt som anmälts flest gånger.

Utöver att stärka skyddet för känsliga personuppgifter skulle förslaget även gynna allmänhetens syn på själva grundlagen enligt regeringen.

“Regeringen instämmer vidare i kommitténs bedömning att den nuvarande situationen innebär att grundlagsskyddet får konsekvenser som inte framstår som rimliga. Den ökade risken för att enskilda drabbas av allvarliga integritetsintrång riskerar att minska den allmänna förståelsen och acceptansen för den särskilda tryck- och yttrandefrihetsrättsliga regleringen.”

Förslaget får samtidigt kritik av flera remissinstanser, bland annat Riksdagens ombudsmän, Sveriges Television och Sveriges Radio som skriver att de anser att det finns risk för "att de föreslagna bestämmelserna kommer att träffa även sådana skyddsvärda uppgiftssamlingar som är nödvändiga verktyg i journalistisk verksamhet.” 

Även tjänster som Lexbase skulle påverkas av förslaget.

Det har tidigare funnits förslag om att begränsa tjänster som Mrkoll och Lexbase, som aldrig röstades igenom efter kritik från flera remissinstanser.

Läs mer