Sök

Pepins tvingas ändra – handeln i nuvarande form stoppas vid nyår

Pepins

Philip Scholtzé, tillförordnad vd för Pepins.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Strax innan midsommar slogs Pepins ihop med crowdfundingplattformen Fundedbyme i vad som då beskrevs som en offensiv satsning.

Nu tvingas bolaget att upphöra med handel enligt den modell som de har haft hittills.

“Vår ambition är fortsatt att kunna erbjuda möjlighet till likviditet i onoterade aktier på plattformen och vi avser därför att ansöka om tillståndet handel för egen räkning”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skulle Pepins få det tillståndet innebär det att de kommer att bli motpart i alla affärer som görs på plattformen. Till skillnad mot tidigare, då aktierna har handlats mellan aktieägare på plattformen, kommer Pepins att köpa aktierna i bolaget och sedan sälja dem vidare. 

Handeln som den ser ut idag kommer att upphöra vid årsskiftet men det är oklart när det nya tillståndet är på plats.

“Vi kommer att skicka in ansökan så fort vi kan men det är oklart hur lång tid det tar för Finansinspektionen att behandla den”, säger Philip Scholtzé, tillförordnad vd på Pepins.

Vad händer med de bolag som ligger på Pepins under mellanperioden?

“Vi kommer ha en dialog med de bolagen under hösten för att se hur de vill hantera det.”

Varför upphör ni med den nuvarande handeln innan ni har ett nytt tillstånd på plats?

“Det här beslutet kommer efter en dialog vi har haft med Finansinspektionen i flera år om vilka regelverk vår handel ska gå efter. Nu har vi kommit fram till en punkt när vi har beslutat om vilken lösning vi ska gå för”.

Hur handeln ska bedrivas i framtiden är inte klart utan beror på hur det nya tillståndet. Under förra året fick Pepins avslag från Finansinspektionen på att starta en MTF, en börs specialanpassad för småbolag.

Pepins omsatte 2019 17,3 miljoner och gjorde en förlust på 14 miljoner.

 

Läs mer