Sök

Annonssamarbete med Azets

Modernisera er ekonomifunktion – för att överleva i framtiden

Ebba Arnborg

Med automation och framtidsanalyser kan ni bygga framtidens ekonomifunktion och stärka er konkurrenskraft. Det behöver varken vara svårt eller dyrt.

Ekonomifunktionen är hjärtat i bolaget. Det slår Jens Nordmark, CDO, och Helena Malmström, marknadschef på Azets, fast. De tillhandahåller tjänster och rådgivning inom ekonomi, lön och HR till tusentals företag.

”Ska du lyckas i dagens hårda, snabba klimat då behöver du tänka nytt och innovativt kring din ekonomifunktion. Se den inte som en administrativ enhet som reaktivt ska se på siffor. Genom att utnyttja ny teknik och data för att fatta bra strategiska beslut kan ni få ut det bästa av er verksamhet och se till att ekonomifunktionen stöttar hela er affär. Det är en konkurrensfördel och kan vara avgörande för er framgång”, säger Helena.

Få koll på allt ni vinner på outsourcing av ekonomi- och lönearbetet – här är 6 konkreta fördelar (som 25-40% kostnadsbesparing)!

Fatta rätt affärskritiska beslut

Idag sliter många företag med gamla system, mycket manuellt arbete och pappersarbete. Samtidigt behöver en ekonomichef ge väldigt snabba beslutsunderlag speciellt i snabbväxande företag. Här finns mycket att vinna genom effektivisering och automatisering av arbetsprocesser med hjälp av digitala lösningar och smartare användning av data.

Det kan handla om allt från digitalisering av dokument, till ”Business Intelligence”, där ni med hjälp av tillgång till och visualisering av realtidsdata får ett beslutsstödsystem som bättre låter er förstå verksamheten och fatta rätt affärskritiska beslut.

”Istället för att jobba reaktivt får du informationen till dig och kan göra prognoser framåt. Genom att koppla in datapunkter från omvärlden till en stor databas säkerställer ni att det finns färdigt beslutsunderlag redan när ni ska fatta beslut – istället för att ni ska samla ihop informationen då. Det frigör tid för den mänskliga hjärnan att jobba mer strategiskt och proaktivt, vilket hjälper företaget bli framgångsrikt”, förklarar Jens.

Jens kommer att prata mer om framtidens ekonomifunktioner på Scaleup Day den 9, 17 och 23 november – missa inte det! Läs mer och anmäl dig här!

Börja kika framåt

På samma sätt som du behöver lägga tid på att bygga en bra grund när du bygger ett hus, behöver du bygga bra internfunktioner för att lyckas med ditt företag, enligt Jens.

”En modern ekonomifunktion gör det lättare att identifiera tillväxtområden, affärsmodeller och investeringsmöjligheter samt skapa lönsamhetsförbättringar, analyser som driver företagets affär och olika scenarier för strategiska beslut. Det handlar om att gå från att kika på vad som har hänt till att också titta framåt: vad kommer att hända och varför.”

Dessutom, betonar Jens, att använda stora mängder data, kopplingar mellan olika system och artificiell intelligens (där programmen själva lärs upp att ta enkla beslut baserat på datan) för att göra framtidsanalyser behöver varken vara stort, svårt eller komplext.

”Man kan göra det här själv. Du som ekonomichef kan gå från att göra bokslut och titta på historiska siffror till att jobba med framtidsanalyser och beslutsunderlag”, säger han.

Genväg till framgång

Och, framhåller både Jens och Helena, nyetablerade företag kan ta en genväg till framgång här:

”De har chansen att tänka rätt från start och därmed springa om de etablerade aktörerna på marknaden som har byggt in sig i en traditionell ekonomiavdelning och dess system och processer”, säger Helena.

”Var inte rädda att ta steget! Det behöver inte vara så stort och omfattande – bara börja ta ett sak i taget. Samtidigt, väljer ni som företag att lägga över jobbet på oss behöver ni inte tänka på det alls. Att outsourca ekonomiarbetet är dessutom kostnadseffektivt, flexibelt och inte lika sårbart vid kriser som att ha arbetet internt”, avslutar Jens.

Jens kommer att prata mer om framtidens ekonomifunktioner på  vårt event Scaleup Day i Götebrog den 9/11, i Malmö den 17 /11 och i Stockholm den 23/11– missa inte det! Läs mer och anmäl dig här!

Läs mer