Sök

Annonssamarbete med SaveLend

Svajig börs? Här är investeringen som står pall i oroliga tider

SavelendBörskrediter

Tobias Lundgren

Får du en klump i magen när börsen lyser blodrött? Då kan det vara läge att diversifiera portföljen med en historiskt stabil tillgång – krediter.
”Det fina med det här tillgångsslaget är att vi står utanför marknadens dagliga svängningar”, säger Ludwig Pettersson, grundare på SaveLend.

Orosmolnen hopar sig på horisonten och experterna spekulerar i vad som kommer att bli nästa “black swan” – en oförutsedd händelse som får börsen att krascha eller sätta sig rejält.

Senaste gången vi upplevde en svart svan var när Covid19 började spridas över världen, och ledde till några av de mörkaste börsdagarna på årtionden.

Nu spökar en inflationsoro i staterna, samtidigt som bankjätten Evergrande svajar i Kina. Att agera på börsen i dessa tider kräver ett psyke av stål.

Alternativet att “stoppa pengarna i madrassen” – alltså ha dem liggande på ett vanligt sparkonto – är inte heller bra, eftersom sparräntan är fortsatt obefintlig.

Levererade avkastning även efter kraschen 2020

Men det finns en placering som har stått pall historiskt när världsekonomin svajat, och som fortsatte ge avkastning även när pandemin raderade triljonvärden på börserna: Lån och krediter.

Hur funkar det att investera i krediter? Läs mer här!

”Det fina med det här tillgångsslaget är att vi står utanför börsens och marknadens svängningar. Därför är det många som ser krediter som ett bra komplement till sin övriga investeringsportfölj”, säger Ludwig Pettersson som grundade företaget SaveLend 2014.

Genom att samla konsumentkrediter, fakturaköp, fastighetskrediter, inkassoportföljer och företagslån på ett och samma ställe gjorde SaveLend det enkelt för småinvesterare att placera pengarna på ett smidigare sätt.

Så ger Savelend en naturlig diversifiering

Och det fungerar. Mellan 2014 och 2020 har Savelend gett kunderna en genomsnittlig avkastning på 10 procent per år. SaveLend börsnoterades under 2021 och ser ett stadigt växande intresse för krediter som investeringsform.

”Att ha sina pengar på börsen är bra, men i skakiga tider är det bra att inte lägga hela kapitalet där. Genom vår plattform får man en naturlig diversifiering, eftersom vi har allt från företags- och fastighetskrediter till konsumentkrediter. Därför är vi inte exponerade mot en enda bransch”, berättar Ludwig.

”Betydligt tryggare än aktier och fonder”

Företaget har fördelat mer än en miljard kronor i krediter, och SaveLends kunder sparar i genomsnitt 50 000 kronor hos SaveLend. Men så lite som 2000 kronor kan vara en bra start för en privatperson, som genom sitt BankID snabbt kan vara igång med att låna ut krediter.

”För en ovan investerare är det tacksamt att börja med just krediter, eftersom de har en god avkastning men är betydligt tryggare än att gå rakt på aktier och fonder”, avslutar Ludwig.

Vill du börja investera i krediter direkt? Läs mer här!

Läs mer