Sök

Elin Tornblad styr när Bzzt rullar in i Göteborg: “Vi är taggade”

Bzzt

Elin Tornblad ska leda Bzzt satsning i Göteborg. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bzzt har tagit sig ur rekonstruktionen i båda sina bolag och vd:n Sven Wolf själv beskriver dem som skjutna ur en kanon.
Med ett fokus på snabba leveranser är det ett nytt Bzzt som expanderar till Göteborg – leder satsningen gör Potato Plastic-medgrundaren Elin Tornblad.

När Breakit når Sven Wolf och Elin Tornblad befinner de sig på en balkong ovanför Avenyn i Göteborg. Båda två personer som antagligen känner lite delad revanschlusta i den nya satsningen på västkusten.

Bzzt krokiga resa har ni kunnat följa nära på Breakit. Bolaget som startade som en podtaxi-tjänst 2014 kämpade i många år med att få sin affärsmodell att flyga men tvingades slutligen in i rekonstruktion i mars 2020 när coronapandemin slog till. Sedan dess har de både tagit sig ur företagsrekonstruktionen och etablerat sig som en aktör på last mile-marknaden, med fokus på snabba leveranser hem till kund (ett område som är stekhett just nu).

“Det är en fantastisk revanschkänsla. Det känns grymt gött att kunna ta oss ur den här tuffa perioden och ta oss ut starkare. Det känns lite extra magiskt att kunna få rulla ut här i Göteborg inom kort, det har varit drömmen ända sedan vi startade taxiverksamheten i Stockholm att kunna få ta sig tillbaka även operativt i Göteborg. Den nya affärsmodellen bär sig bra även i städer av annan storlek”, säger Sven Wolf.

Hon skulle göra plast av potatis

Elin Tornblad fick en hel del uppmärksamhet efter att hon våren 2019 grundade Potato Plastic, som alltså skulle göra plast av potatis, tillsammans med Hanna Johansson. Men redan i somras var resan över och Potato Plastic fick läggas ned.

“Det är klart att det alltid är tufft när det inte flyger. Men vi baserade vårt beslut på starka signaler, både i att plastindustrin gick mer mot återvunnen plast och att produktionen inte fungerade som vi önskade. Vi var båda överens om att vi ville se att vi skulle kunna göra rejäl skillnad för att satsa. Men vi tror ändå att vi var med och banade väg för nya lösningar”, säger hon.

Redan inom kort nu i höst ska de första Bzzt-bilarna börja rulla i Göteborg. En expansion som alltså leds av Elin Tornblad.

Eftersom att taxitjänsten inte längre är den enda delen i verksamheten, ska flottan kunna lanseras i mycket mindre skala tillsammans med redan existerande kunder för leverans av varor. De små podarna har också fått sällskap av Cake-cyklar.

“Jag har känt till både Sven Wolf och Bzzt länge. Det känns väldigt kul att få hoppa ombord bolaget nu och att vara kapten i Göteborg känns också fantastiskt roligt. Förutom leveranserna så ska vi inte heller glömma bort att vi har en unik reklamyta i podarna som rör sig ute på stan, det kommer också att vara en stor del av verksamheten.”

Sven Wolf vd på Bzzt.

Tog sig ur rekonstruktionen

Under 2020, när bolaget alltså befann sig i rekonstruktion under större delen av året, omsatte Bzzt 5,2 miljoner kronor, jämfört med 10,5 under 2019. Omsättningen under första halvåret i år ska ha varit dubbelt så hög som samma period året innan. Resultatet 2020 skrevs till minus 11,2 miljoner kronor.

“Genom att vi har många olika uppdragsgivare så får vi skalfördelar som också kunden kan ha nytta av. Det kan vara enskilda restauranger och butiker som saknar muskler att skapa egna logistiklösningar, men vi kör också för plattformar som Foodora och Bolt Food med fler på ingång”, säger Sven Wolf och fortsätter.

“Vi klev ur rekonstruktionen under våren, så 2020 var ju något av dödsskuggans dal för oss. Men jag tycker ändå att vi lyckades balansera upp det rätt okej och jag är stolt över hur vi hanterade det, både team, kunder och delägare.”

Kapitalbehov finns fortfarande i Bzzt. Sven Wolf berättar att det finns finansiering på plats där främst befintliga ägare har valt att investera ytterligare i bolaget. Senare i vinter ska det vara dags för en större kapitalrunda och bolaget har också hintat om en börsnotering.

Taxidelen finns fortfarande kvar som en del i Bzzt, men har enligt Sven Wolf fått stå tillbaka för den stora efterfrågan från leveransverksamheten.

Läs mer