Sök

Storm på Inzile – vd:n lämnar efter tre månader

InzileFordon

Daniel Wedberg, avgående vd Inzile och Ragnar Åhgren, styrelseordförande i Inzile. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det har varit många turer i Inzile under den senaste tiden.

Nu kommer nästa: Daniel Wedberg lämnar vd-posten i elfordonstillverkaren.

Enligt pressmeddelandet på tisdag morgon avgår han på egen begäran. Samtidigt säger bolagets storägare och ordförande Ragnar Åhgren att bolaget nu behöver en annan kompetens och erfarenhet.

“Framtidens kunder kommer vilja köpa fordon som en tjänst – Electric Vehicles as a Service – och vi kommer att bygga tjänster kring uppkopplade bilar med hjälp av AI. Det ställer krav på ett annat ledarskap och en förståelse för denna typ av affärer”, säger Ragnar Åhgren också i samband med vd-sortin.

Daniel Wedberg rekryterades till bolaget från en tjänst som strategi- och utvecklingsdirektör i Scaniakoncernen. Han tillträdde vd-posten på Inzile så sent som den 1 juni i somras. Han har alltså inte varit på posten ens i tre månader. 

Styrelseledamöter hoppade av förra veckan

I förra veckan hoppade fyra styrelseledamöter av sina uppdrag i Inzile och en av avhopparna, näringslivsveteranen Meg Tivéus, uppgav då för nyhetsbyrån Direkt att det hade med strategiska meningsskiljaktigheter att göra.

Turbulensen i bolaget inleddes med att bolaget aviserade planer på att gå ihop med det spanska elfordonsbolaget QEV i en affär som är komplicerat upplagt. Bolaget har parallellt varslat om uppsägningar i den svenska produktionen.

Aktien i Inzile, som är noterad på Stockholmsbörsens juniorlista First North, har rasat under de senaste veckorna och nedgången under de tre senaste månaderna uppgår till över 60 procent. Börsvärdet är nu endast 340 miljoner kronor. 

Läs mer