Sök

Voi slår tillbaka om nya avgiften: "Löser inte utmaningarna"

Elsparkcykel

Tina Ghasemi Liljeqvist, policychef Sverige på Voi.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Elsparkcykeljätten gillar inte avgifterna – men vill se ännu mer regleringar.

Idag blev det klart. Elsparkcykelbolagen kommer att få betala 1.400 kronor per elsparkcykel de ställer ut i Stockholm. 

Med de över 20.000 sparkcyklar som är utställda i Stockholm innebär det en kostnad på över 30 miljoner för bolagen. Syftet med avgiften är att få bukt med den kaosartade parkeringssituationen för sparkcyklarna, där klagomålen om felparkeringar väller in.

"Bara i juli tvingades staden flytta undan fyra gånger så många elsparkcyklar som i juni. Det är uppenbart att bolagen behöver ta ett större ansvar", sa Daniel Helldén, MP, trafikborgarråd Stockholms stad i ett uttalande tidigare idag.

Voi har tidigare varit kritiska till avgifterna och anklagat staden för symbolpolitik. När avgifterna nu blir verklighet tänker inte bolaget dra ner på sin spakcykelflotta. Däremot uppmanar de kommunen att fundera på om de ska begränsa antalet aktörer som får ställa ut sina fordon i staden.

“Utifrån vår erfarenhet från mer än 70 städer runt om i Europa vet vi att lösningen finns i att begränsa antalet operatörer för att möta och möta de utmaningar som just nu finns kring parkering, säkerhet och  framkomlighet”, säger Voi:s policychef i Sverige, Tina Ghasemi Liljeqvist i ett skriftligt uttalande.

"För Voi handlar det inte om avgifter eller inte. Vi är gärna med och betalar och tar ansvar för att kunna bedriva vår verksamhet, och för att bidra till att forma framtidens hållbara städer men som vi sett i Malmö löser inte avgifter utmaningarna.”

 

Läs mer