Sök

Artic Business får tummen upp för att stötta nya rymd-startups

Arctic Business IncubatorRymden

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det är inte bara amerikanska techmiljardärer som älskar rymden – i Norrland flockas också drömmarna om livet utanför jorden.

Rymden är hetare än någonsin och vi följer med stort intresse Tesla-grundaren Elon Musks planer på att kolonisera Mars. Och visst finns gott om intressanta områden kopplade till rymden att utforska för hungriga startups – men då kan det såklart vara skönt att få lite hjälp och stöd på vägen, exempelvis genom en rymdinkubator.

För sex år sedan startades nordens första rymdinkubator, ESA BIC Sweden, på initiativ av den svenska rymdstyrelsen och den europeiska rymdorganisationen med hjälp av Vinnova. Det är den norrländska inkubatorn Artic Business som driver rymdinkubatorn med hjälp av Innovatum Startup, Uppsala Innovation Centre och framöver även Ideon Innovation.

Genom inkubatorn får bolagen finansiellt stöd och hjälp med frågor som patent, teknik, affärer och andra utmaningar kopplade till att bygga bolag med fokus på rymden. De får även hjälp att söka pengar och sätts i kontakt med investerare. 

Under åren har inkubatorn samlat över 40 startups där bolag som Arctic Space Technologies, Vultus och listade Unibap deltagit. 

Får nya miljoner att putta in i startups

Nu meddelar Arctic Business att de har fått ett förnyat kontrak att driva ESA BIC (som ingår i ett stort europeiskt nätverk) ytterligare sex år. 

Jens Lundström, som är ansvarig för rymdinkubatorn och vd för Arctic Business, säger att de är glada över det fortsatta förtroendet samt den nya partnern Ideon Innovation.

“Det här kommer att stärka oss i att hjälpa lovande entreprenörer över hela landet att förvandla sina rymdtech-ideér till framgångsrika affärer”, säger Jens Lundström. 

Det här innebär att inkubatorn kommer att kunna stötta 36 nya startups, och kontraktet är totalt värt runt 40 miljoner kronor. 

Och vad krävs för att räknas som en rymd-startup då? I det här fallet behöver du inte nödvändigtvis ha lösningar och teknik kopplade till att utforska rymden, det går även bra att ideér där du använder rymdteknik på jorden. 

”Det är viktigt att ge mindre svenska bolag möjligheten att utvecklas och bli internationell konkurrenskraftiga”, säger Anna Rathsman som är generaldirektör för Rymdstyrelsen.

Läs mer