Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Trustbuddy-härvan: “Det går inte bara att överge 300 miljoner”

Artikel bild
Karl-Anders Grönland, advokat, och Jens Glasö, grundare Trustbuddy. Foto: Elin Høyland och Youtube

Breakit har tagit del av ett brev som under natten till onsdagen gick ut till Trustbuddys 4.000 långivare.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Som Breakit tidigare berättat har en rad personer som lånat ut pengar via kursade Trustbuddy nu gått ihop för att kräva tillbaka pengarna.

På två månader lyckades de få ihop fullmakter från personer som tillsammans står för runt 80-90 procent av de dryga 300 miljoner kronor som lånats ut via låneplattformen.

"Strax före jul insåg vi att lånen riskerade att bli värdelösa och då samlade vi på bara några dagar in fullmakter för en majoritet av lånen. När vi hade två tredjedelar av fullmakterna bestämde vi oss för att försöka få in lånen själva", sade Karl-Anders Grönland på norska advokatbyrån Sgb Storlökken, som anlitats av gruppen, till Breakit.

Natten till onsdagen skickade representanterna för långivargruppen, som bland annat består av Trustbuddys grundare Jens Glasö och norska investeraren Arne Fredly, ut ett brev ut till de över 4.000 övriga långivarna.

I brevet skriver gruppen att det finns en rad problem på vägen, bland annat att en liknande konkurs i ett peer-to-peer-lånebolag aldrig tidigare skett samt att både långivarna och låntagarna är utspridda över olika länder där olika lagar gäller.

Man skriver vidare: 

“Många investerares frustration växte ytterligare när de upptäckte att summorna de lånat ut, som de trodde skulle finnas tillgängliga för återbetalning, i sin tur lånats ut till andra utan deras medgivande. Det här problemet, kallat underfinansiering, har inneburit en rad juridiska och praktiska problem vad gäller utbetalningar av framtida insamlade belopp".

Men trots svårigheterna konstaterar man att det "inte bara går att överge 300 miljoner kronor".

Gruppen hoppas nu kunna få in en del av pengarna. Som ett första steg har nu ett avtal nu tecknats med inkassobolaget Alektum. Dessutom kommer man att bilda ett bolag i Sverige som ska samordna ubetalningarna.

Totalt räknar gruppen med att insamlingen kommer att ta minst fem år, men att arbetet kommer att vara mest intensivt i början.

Läs mer