En av investeringarna har gjorts i Incell International. Bolaget säljer smarta litiumbatterier och en molntjänst som backupenergi till radiobastationer, som används för mobilnätet.
“Genom smarta batterier kan vi koppla upp en rad olika sensorer och få en massa data. Den låter våra kunder övervaka och analysera batterierna genom våra system”, säger bolagets marknadschef Peter Wasmuth.
Att ha stabil tillgång på energi är viktigt för telekombolagen för att kunna erbjuda ett tillförlitligt telefonnät. Traditionella blybatterier och andra energikällor, som till exempel dieselaggregat, erbjuder inte samma stabilitet som Incells lösning.
Bolaget grundades 2015 och har lagt det mesta av fjolåret på att utveckla sin tekniska plattform. Mot slutet av året fick dock bolaget in sin första storkund.
“Vi fakturerade inte något förra året så det kommer inte synas i årsredovisningen men vi har satt igång ett pilotprojekt med Vodafone. Nu jobbar vi på att bli godkända av fler potentiella kunder”, säger Peter Wasmuth.
Incell grundades av bolagets vd Stefan Jansson tillsammans med investmentbolaget Vargas. Exakt hur mycket Harald Mixs investmentbolag har investerat i startupen är oklart.
Av dokument från bolagsverket framgår det dock att bolaget har tagit in över 6 miljoner kronor i riskkapital genom nyemissioner, varav närmare hälften kommer från Vargas.
Investmentbolaget är största ägare i Incell och sitter på majoriteten av A-aktierna, alltså de som ger röster vid bolagsstämmorna. Vargas vd, Carl-Erik Lagercrantz är även styrelseordförande i IOT-bolaget.
“Vi har varit med från början och kapitaliserat bolaget från grunden. Hittils är det vi och Stefan själv som har investerat i bolaget. Sedan har bolagsledningen också fått möjligheten att gå in antingen genom teckningsoptioner eller direkta investeringar”, säger Carl-Erik Lagercrantz.
Huruvida Vargas har gått in med mer kapital än vad som syns i nyemissionerna låter Carl-Erik Lagercrantz vara osagt. Å andra sidan är han tydlig med att det kan bli fler investeringar i Incell framåt.
“Det här är en långsiktig satsning för oss. Vi vill vara med och bygga det här bolaget och ta det till en ledande position inom en bransch där vi ser en tydlig tillväxtpotential. Men det kommer inte ske över en natt. Vi har gått in med kapital nu och vi vill fortsätta att ha en ledande roll i bolaget framåt”, säger Carl-Erik Lagercrantz.
Harald Mix har även investerat i betaltjänstbolaget Klarna och tv-streamingbolaget Magine. Nu verkar det som att investeringarna i startups kan bli ännu fler för finansprofilen, vars riskkapitalbolag Altor är storägare i mer traditionella storbolag som investmentbanken Carnegie, e-handlaren Dustin, batteribolaget Northstar och Health & Fitness Nordic som ligger bakom gymkedjan Sats.
“Med Vargas riktar vi in oss på tidiga investeringar i bolag inom teknologi och telekom-branschen. Det är framförallt bolag som levererar tjänster till de stora operatörerna ute i världen”, säger Carl-Erik Lagercrantz.