Sök

Kapitalet är i hamn – snart upp till bevis för Eyescanner

EyescannerAIFordon

Eyescanners grundare Jenny Johansson och Stefanie Najafi

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Eyescanner, vars AI-robot kommer kunna se vem som är narkotikapåverkad, har fått bitarna på plats i finansieringspusslet.

Nu återstår egentligen bara en liten detalj – en produkt att sälja.

Under vårens final av Shift, som är Breakits och Blings startup-tävling för bolag i orten och landsorten, utlovade Anders Jacobson (som ligger bakom flera investeringsverksamheter, bland annat Blue och 7DD) och Daniel Pilotti (som grundat budfirman Ryska Posten) finansiering till bolaget.

Ett par månader senare var det dags igen. Techmiljonären Henrik Persson Ekdahl och hans investeringsbolag Optimizer Invest valde då att investera 2,5 miljoner kronor.

Därmed totalt 5 miljoner in i balansräkningen och nu måste själva produkten färdigställas och paketeras.

Först en kort repetition: Eyescanner grundades för cirka två år sedan av Stefanie Najafi och Jenny Johansson som båda har en bakgrund inom polisväsendet och det var där de insåg att det finns behov av en ny sorts lösning för drogtest. Duon insåg att en mjukvara med på artificiell intelligens, instoppad i en telefon exempelvis, skulle vara smidigare, snabbare och mindre integritetskränkande än exempelvis blod– eller urinprovsbaserade tester.

Parallellt med kapitalanskaffningen inleddes produktutvecklingen och den pågår ännu.

“Just nu genomför vi en större forskningsstudie där vi samlar in data för att lära AI att särskilja ett drogpåverkat öga från ett icke drogpåverkat öga”, säger Stefanie Najafi, en av bolagets grundare, till Breakit.

Insamlingen av data görs tillsammans med behandlingshem och Sahlgrenska sjukhuset.

“När forskningspersoner enligt rutin ska lämna ett urinprov eller salivprov så görs även en filmning med Eyescannern för att verifiera substans”, berättar grundarna för Breakit.

Målet är att bolaget ska ha en fungerande produkt vid årsskiftet. Sanningens minut närmar sig med andra ord.

“Mycket hänger naturligtvis på vilken träffsäkerhet mjukvaran kommer att få vilket är avhängt på datamängden. En verifiering av produkten kommer att ske tillsammans med pilotkunder så snart en första version är färdig”, fortsätter Stefanie Najafi.

Behöver komplettera teamet

Och det är inte bara på produktutvecklingsfronten det händer saker. Med kapitalet från investerarna kan grundarna gå på rekryteringsjakt, åtminstone lite försiktigt.

“Vi ser att vi behöver komplettera teamet med ytterligare personer, främst inom teknikutvecklingen där vi letar efter en teknikchef, CTO”, säger Stefanie Najafi.

Parallellt med produktutveckling och rekrytering har Stefanie Najafi och Jenny Johansson börjar närma sig potentiella samarbetspartners och kunder. Grundarduon går nu till djupet med dessa för att verkligen förstå deras behov.

“Vi tittar just nu på hur vi konkret kan integrera Eyescanner i ett fordon för att upptäcka narkotikapåverkade förare”, exemplifierar Stefanie Najafi.

 

Läs mer