Sök

First Venture backar (också) i premiären

First ventureBörsbörsnotering

Affärsmannen Håkan Roos är en av ägarna i First Venture. Foto: TT / Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

De drygt 3000 nya ägarna i First Venture ligger redan back.

Aktien handlas ned 18 procent i debuten – samma mönster som för andra nykomlingar.

Flera nya börsbolag har på sistone haft det tufft den första eller de första handelsdagarna efter notering, däribland Linkfire och Movebybike.  

Inte heller investeringsbolaget First Venture mäktade med att stiga från introduktionskursen, och var alltså också fjärran från de raketer vi har sett tidigare under den pågående noteringsboomen.

Kring klockan 11 handlades aktien strax under 8 kronor, en nedgång med 18 procent från erbjudandet inför noteringen. Nästan 700 avslut hade gjorts i aktien under de två första timmarna. 

First Venture har innehav i totalt 13 mindre bolag, varav två är noterade. Bolaget tog in 245 miljoner kronor i samband med notering och merparten av det ska gå till investeringar i nya bolag. First Venture letar efter bolag inom teknik, hälsa och hållbarhet och ser gärna att investeringsobjekten befinner sig i en utvecklingsfas som brukar kallas “valley of death”, alltså dödsdalen.

Tidningen Affärsvärlden var i sin analys av First Venture måttligt imponerad och påminde om att investeringsbolag med fokus på omogna bolag historiskt inte varit så bra placeringar. Tidningen pekade här på bolagen Affärsstrategerna, Ledstiernan och Novestra.

“Det finns lovande inslag i First Venture men historiken inspirerar inte nog för att chansa på att teckna IPO:n. Om bolaget gör intressanta investeringar och kanske får till en bra börsnotering av Kiliaro kan bilden bli en annan. Men rådet här och nu blir teckna ej”, skrev Affärsvärlden inför noteringen. 

Läs mer