Sök

Annonssamarbete med SaveLend

Fintech-bolagets vd om milstolpen” Det var en galen första dag på börsen”

Karin Holmberg

Efter en rekordinledning av 2021 var det i juni dags för fintech-bolaget SaveLend att ta klivet ut på börsen. Här berättar företagets vd och grundare Ludwig Pettersson om resan.

2014 grundade Ludwig Pettersson fintech-bolaget SaveLend. Ett bolag som tillhandahåller en plattform där både privatpersoner och företag kan investera pengar i lån, exempelvis fastighetskrediter, konsumentkrediter och fakturaköp.

”Jag förlorade massor av pengar på börsen 2008 och funderade över mer stabila investeringar som kunde ge mig passiva inkomster medan jag sov. Jag insåg att det inte fanns en bra plattform i Sverige där man kunde investera i krediter – så jag skapade en egen”, säger Ludwig Pettersson.

Idag finns fyra andra aktörer i samma bransch som SaveLend på den svenska marknaden. Den stora skillnaden mellan dem och SaveLend är, enligt Ludwig Pettersson, att man hos SaveLend kan investera i flera olika typer av krediter från fastighetskrediter till inkassokrediter. Dessutom har SaveLend ännu ett intäktsben –  faktureringsplattformen Billecta, en tjänst för automatiserad fakturahantering.

Läs mer om Savelend och öppna ett konto på fem minuter! 

Kraftig tillväxt

Sedan 2014 har bolaget växt kontinuerligt och under 2020 tog det fart ordentligt. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under Q1 2021 växte man ytterligare och omsättningen landade 57 procent högre än samma period 2020.

Lanserades på börsen

Efter att ha tagit in runt 50 miljoner kronor i spridningsemissionen var det i mitten av juni dags att ta klivet in på börsen.

Hur kändes det att följa aktien under den första dagen?
”Jag tillät mig för en dag följa aktiekursen och det var galet. introduktionspriset låg på 7,50 kr och aktien rusade under dagen. Som mest var den uppe över 13 kronor. Nu har kursen stabiliserat sig och ligger något över utgångspriset.”

Hur känns det nu efter börsnoteringen?
”Det är en konstig känsla för på sätt och vis har allt förändrats men samtidigt ingenting. Det är samma business som innan men den stora skillnaden är pressen från utsidan. Vi förvaltar fler personers förtroende nu när vi är börsnoterade.”

Alltid varit målet

Att SaveLend skulle börsnoterat har, enligt Ludwig Pettersson, alltid varit målet.
”Jag läste precis en intervju med mig själv från när jag var 18 år. I den berättade jag att mitt mål var att börsnotera ett bolag innan jag fyllde 30. Nu är jag 29 år – så jag kan konstatera att jag lyckades”, skrattar han.

Lär dig mer om Savelend och att investera i krediter! 

Fortsätter att expandera

Framtiden ser enligt Ludwig Pettersson ljus ut och den starka tillväxten ser ut att hålla i sig. I dag har SaveLend cirka 9 000 investerare, både privatpersoner och företag, i plattformen. De räknar med en organisk tillväxt på över 25 procent de kommande åren, berättar 
han.

”Att investera i krediter är inte lika svängigt som att investera på börsen. Vår målavkastning är sju till nio procent per år och vi har legat över den hela tiden sedan starten. Därför är det en attraktiv plattform för investerare”, säger han.

Den kommande perioden kommer SaveLend att fokusera på att bredda sitt produkterbjudande med fler typer av krediter, och på att öka den expansion i Finland som de har påbörjat. 

”Nu när vi är börsnoterade kommer vi kunna jobba ännu hårdare för att skapa mervärde, både för våra kunder och aktieägare”

Läs mer om Savelend och öppna ett konto på fem minuter! 

Läs mer