Sök

Annonssamarbete med ASUS

Ska du välja OLED eller LCD i din nästa laptop?

Karin Holmberg

Den nya skärmtekniken OLED har nu även nått laptop-datorer. Vad är egentligen skillnaden i praktiken jämfört med LCD – och framförallt, vilket passar dig bäst? Det reder vi ut här!

Ska du skaffa en ny bärbar dator och funderar på vad som egentligen passar dig bäst – nya OLED eller en vanlig hederlig LCD-skärm?

I den här tidigare artikeln tittade vi närmare på de tekniska för- och nackdelarna. Men vad betyder de egentligen i praktiken – hur påverkar de din faktiska användarupplevelse? Är det värt att betala extra för de fördelar en OLED-skärm erbjuder just dig?

Här går vi igenom vilken skärm som är bästa valet baserat på vilken typ av användare just du är:

För film- och seriefantasten

Den stora fördelen med en OLED-skärm är att den överlag har en bättre bildkvalitet, något som verkligen syns när man kollar på film, foton och liknande. 

Är därför din laptop även din primära skärm överlag, även för serie-tittande med mera, så kommer en OLED-skärm att sätta guldkant på tillvaron. Kanske tror du inte att du kan se skillnad mellan olika bra skärmar – men mellan LCD och OLED så lovar vi att du gör det.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED är perfekt för dig som älskar att kolla på film och serier

För den på språng

Ligger din bärbara dator alltid i väskan och hänger med vart du än beger dig? Åker den upp på fik, flygplatser (kommer ni ihåg sådana?), gatubänkar eller i hammocken i trädgården? Då är det kanske inte helt säkert att du bör satsa på en OLED-skärm. Utomhus behöver du nämligen dra upp ljusstyrkan på din skärm för att få bästa upplevelse. Just i detta fall kommer en LCD-skärm att ge dig bättre batteritid vilket förstås kan vara viktigt. 

OLED eller LCD, ASUS erbjuder flertalet datorer som passar dig i farten

För spelaren

Det är inget snack om att de klara färgerna, den höga kontrasten och snabba responstiden en OLED-skärm erbjuder gör att alla spel ser fantastiska ut. För spel med högt tempo, som FPS- och racingspel är det dock oftast viktigare med hög uppdateringsfrekvens och adaptive sync. Något som fortfarande är ovanligt hos OLED-skärmar, så är det prioriterat för dig är nog en LCD-skärm som erbjuder de funktionerna ett bättre val.

ASUS OLED-laptops avger mindre skadligt blått ljus jämfört med LCD-motsvarigheter

För teknikentusiasten

Du behöver verkligen inte vara en storkonsument av film eller dylikt för att kunna njuta av den förhöjda användarupplevelse som en OLED-skärm ger jämfört med andra skärmar. Gillar du att ha det bästa så ”villhöver” du nog en laptop med OLED-skärm. Tror du oss inte? Gå till en butik och jämför.

För kreatören

Håller du på med film, foto eller grafik så bör en OLED-skärm väcka ditt intresse. Med all rätt. OLED-tekniken öppnar upp för extremt bra färgåtergivning då den lätt kan visa bredare färgrymder som aRGB och DCI-P3. Sen är förstås möjligheten till korrekt kalibrering väldigt viktigt då bredd inte alltid betyder korrekt. Därför är det viktigt att läsa på om detta. Exempelvis så kan skärmarna i Asus OLED-laptops kalibreras till ett DeltaE-värde på cirka 2 vilket är extremt bra.

ASUS ZenBook Flip 13 OLED hjälper till med color grading i studion

Vilken bärbar dator som passar dig bäst handlar till stor del om vilken typ av användare du är. Vi hoppas att vår förra samt denna artikel har hjälpt dig förstå skillnaderna mellan LCD och OLED i laptops och att du känner dig trygg inför valet av nästa laptop. 

Nedan följer en lista på lämpliga bärbara datorer för olika typer av användare.

För kreatörer, teknikentusiaster och filmtittare (OLED)

ASUS ZenBook Flip 13 OLED UX363

ASUS ZenBook Flip S13 OLED UX371

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582

ASUS ZenBook 13 OLED UX325

ASUS ZenBook 13 OLED UM325

ASUS ZenBook Pro 15 OLED UX535

ASUS ZenBook Pro Duo UX581


För gaming (LCD)

ASUS TUF Dash F15

ROG Zephyrus Duo 15

ROG Flow X13

ROG Zephyrus G14

ROG Strix SCAR 15


För maximal batteritid (LCD)

ASUS ZenBook 13 UX325J

 

Läs mer