Sök

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski säljer för 300 miljoner: "Har betalat tillbaka lån"

KlarnaPermira

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sebastian Siemiatkowski har sålt för 300 miljoner i Klarna – samtidigt dumpar en annan storägare aktier för 12 miljarder.

Det händer mycket i den svenska betaljätten Klarna just nu. Förra veckan hade bolaget stora tekniska problem när användare som loggade in helt plötsligt kunde se uppgifter om andra användare, i tisdags meddelade Klarna att rapparen A$AP Rocky klev in som ny vd (i vad som nog får betecknas som ett pr-jippo), och samtidigt ryktas det om att de är på väg att få in japanska jätten Softbank som ny delägare.

Kort sagt det svänger om Klarna.

Och det händer också en del bakom kulisserna. Nyligen har grundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski sålt aktier i Klarna för runt 300 miljoner kronor. Det avslöjar Svenska Dagbladet som har jämfört ett protokoll från Klarnas årsstämma med uppgifter i tidigare aktieböcker. 

Klarna-grundaren bekräftar också att han sålt aktier i bolaget i ett inlägg på Twitter som publicerades strax efter att Svenska Dagbladets artikel publicerats.

"Jag har sista åren lånat stora belopp som investerats i Klarna och nu betalat tillbaka lånen För det var jag tyvärr tvungen att sälja liten andel Klarna", skriver Sebastian Siemiatkowski och lägger till att en mindre del har gått till att finansiera Milkywire, en digital plattform för välgörenhet som hans fru Nina Siemiatkowski har startat.

Efter affären äger Sebastian Siemiatkowski fortfarande ungefär 7 procent av Klarna.

Storägare har sålt

Men grundaren är inte den enda som har sålt aktier i Klarna. Även det brittiska riskkapitalbolaget Permira, som investerade i Klarna redan 2016 har sålt aktier, i det fallet för nästan 12 miljarder enligt Svenska Dagbladet.

"Detta är en transaktion som har skett på andrahandsmarknaden", säger Aoife Houlihan, kommunikationschef på Klarna till tidningen, men vill inte kommentera vem köparen av aktierna är.

Läs mer