Sök

Bookis fyller kassan med 60 miljoner – “Bokindustrin har varit en miljöförstörare”

BookisBokbranschen

Arne-Morten Willumsen, vd Bookis, och Lasse Brurok, marknadschef Bookis.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska växa snabbare med nytt kapital.

Den norska bokbytarsajten Bookis har Schibsted som delägare och påbörjade i fjol en större satsning mot den svenska marknaden. Egentligen säljer Bookis både nya och begagnade böcker i sin e-handel, men de har fått ett genomslag i Norge genom att kunna länka ihop köpare och säljare av begagnade böcker digitalt och sedan sköta transporten med hjälp av tidningsbud.

Och sedan 2020 finns Bookis också i Sverige.

Nu meddelar Schibsted i ett pressmeddelande att Bookis tar in ytterligare 60 miljoner kronor i nytt kapital. Förutom Schibsted själva så investerar också New York-baserade fonden Luxor Capital Group och Let’s Deal-grundaren Alexander Hars.

“För ett drygt år sedan investerade vi i Bookis för första gången och potentialen vi såg då ser nu ännu mer lovande ut nu. Teamet har ett genuint engagemang för att skapa en mer hållbar bokindustri, något som användarna också anammar. Trots ett kaotiskt pandemiår har Bookis haft en fantastisk utveckling och vi är väldigt glada över att kunna fortsätta följa företaget i denna nya och spännande tillväxtfas”, säger Christian Horn Hanssen, Investeringsansvarig på Schibsted Growth i ett pressmeddelande.

Pengarna ska bland annat användas för att anställa fler, upp till 20 personer ska rekryteras enligt pressmeddelandet. Bookis ska också satsa på mer marknadsföring och grundaren Arne-Morten Willumsen lyfter fram att cirkulär ekonomi kommer at vara en viktig drivkraft inom e-handeln de kommande åren.

“Det är inte möjligt att ta in kapital om du inte har en tydlig hållbarhetsprofil. Bokindustrin har varit en miljöförstörare och det är hög tid att fysiska böcker också blir en del av den cirkulära ekonomin”, säger säger han.

Enligt Bookis egna uppgifter har de idag 165.000 användare i Norge och över 40.000 användare i Sverige.

Läs mer