Sök

Miljardaffär i konsultbranchen: Knowit köper Cybercom

it-branschen

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Onsdagen rivstartar med en storaffär i den svenska it-konsultbranschen. Börsnoterade Knowit förvärvar kollegan Cybercom för en bit över 2 miljarder kronor.



Parterna ska bilda det de kallar ett “powerhouse för hållbar digitalisering”.

“Vi har under flera år sett en utveckling mot mer komplexa kundbehov som kräver kompetens i hela kedjan från produktutveckling till helt nya kundgränssnitt och processer. Här kommer Cybercom att komplettera det erbjudande vi har idag med mer tekniknära tjänster”, motiverar Knowits vd Per Wallentin affären. 

Knowit kommer i och med affären växa från cirka 2.600 anställda till runt 3.800. Den nya koncernen kommer att omsätta cirka 5,5 miljarder kronor. 

Säljare i affären är de två Göteborgsbaserade bolaget Formica Capital och JCE Group. De får cirka 440 miljoner kronor kontant men den allra största delen av köpeskillingen består av aktier i Knowit. Formica och JCE blir därför Knowits största ägare efter att affären genomförts med cirka 10 procent vardera. 

Formica ägs av Madeleine Olsson Eriksson som är dotter till Stena-grundaren Sten Allan Olsson. Bolaget bildades för cirka tre år sedan efter att Stena-arvingarna delat upp investeringsverksamheten i sfären. 

JCE startades i början av 1970-talet av Christer Ericsson och var till en början mest verksamt i containerbranchen och olja. För cirka 20 år sedan köpte bolaget in sig i Cybercom. JCE leds idag av Hampus Ericsson som är arbetande styrelseordförande.

Läs mer