Natural Cycles mäter fertilitet genom att kvinnor tar tempen varje morgon när de vaknar och matar in siffran i appen. Gröna dagar betyder att kvinnan är fertil medan röda dagar betyder motsatt.
Förra året omsatte bolaget 2 miljoner dollar motsvarande 17 miljoner kronor, att jämföra med 200.000 dollar eller 1,7 miljoner kronor för 2014. Användarna betalar en månads- eller årsavgift för appen. Verksamheten går fortfarande med förlust, vilket också är helt i enlighet med planerna, enligt Raoul Scherwitzl som är medgrundare och vd för Natural Cycles.
“Det är en produkt som kvinnor vill ha och behöver. Och nu har tiden för det kommit,” säger han.
Men fjolåret var inte bara kantat av tillväxt för startupen. Efter att ha granskat bolaget så meddelade Läkemedelsverket i december att Natural Cycles inte får marknadsföra produkten som ett preventivmedel. Hädanefter får den bara marknadsföras som en fertilitetsmonitor.
Beslutet verkar inte ha tagit alltför hårt på grundarna, Raoul Scherwitzl och Elina Berglund Scherwitzl. En ny uppdatering för Apple Watch har släppts och appen har integrerats i Apple Health kit. Med det hoppas grundarna bidra till att forskning om infertilitet går framåt.
Natural Cycles har också börjat samarbeta med svenska IVF-kliniker.
“Vi vill hjälpa alla kvinnor och män att uppfylla sina drömmar om att bli gravida. Par som upplever svårigheter längs vägen får ofta vänta för länge innan de får förståelse och hjälp. Det vill vi ändra på,” säger Elina Berglund Scherwitzl, medgrundare och teknisk chef på Natural Cycles.
Bolaget, som har tagit in cirka 14 miljoner kronor i riskkapital från investerare, har bland annat Isabella "Blondinbella" Löwengrip på ägarlistan.
Även hon ser positivt på bolagets framfart.
"Precis som alla succeer handlar det om timing och det har Natural Cycles lyckats med. Fet finns ingen lika bra konkurrent. Kvinnor har förstått att man inte måste använda sig av p-piller utan att det finns andra säkra alternativ", säger hon.
Enligt henne är det bara en tidsfråga innan Natural Cycles kommer att få kalla sig preventivmedel.
"I Tyskland och våra grannländer är det okej. Det handlar mer om det byråkratiska. Sedan går ju appen att använda även för motsatt syfte, att planera sin graviditet, vilket jag själv gjorde med mitt andra barn", säger hon.