Breakit har tidigare skrivit att mediekoncernen Schibsted är på jakt efter en ny ägare till sin sajt Hitta.se. Något som parterna själva hittills inte velat bekräfta.
Nu kan Breakit också berätta att bolagets vd Alexander Hannerland, som klev in på bolaget som säljchef 2013, sitter på olika roller som skulle kunna innebära en intressekonflikt vid en eventuell försäljning. Förutom sin vd-lön drar han nämligen in pengar på Hitta.se på flera olika sätt.
Hans säljbolag Internetbroker står för 20-25 procent av Hittas försäljning. Företaget äger Hannerland via ägarbolaget Scandinavian Internet & Mobile investments som gjorde en vinst på 2,6 miljoner under 2015.
Enligt Erik Hjelmstedt, styrelseordförande i Hitta.se samt finanschef för den svenska delen av börsnoterade mediejätten Schibsted, utgör de dubbla rollerna inget problem.
“Det är sant att Internetbroker är en av våra återförsäljare, förvisso en av de större, men det är inte något okänt faktum för oss som ägare att det ligger till så och det är helt öppet", säger han.
Avtalet tecknades innan Alexander Hannerland klev in som vd för Hitta.se, han satt dock i bolagets styrelse vid tillfället. Hur resonemanget gick inför tillträdet anser Erik Hjelmstedt är en intern angelägenhet.
"Vi har haft en god diskussion kring det här upplägget och vi har inga problem med det", säger han.
Enligt Alexander Hannerland själv är Internetbroker “en ganska viktig del i säljorganisationen” för Hitta.se. Däremot menar han att söksajten bidragit "ganska lite" till Internetbrokers vinst.
“Det är andra säljuppdrag som står för den större delen, jag kan inte ge exakta siffror, men de två stora uppdragsgivarna förutom Hitta är Blocket och Bytbil. De står nog för merparten av det på senare tiden positiva resultatet i Internetbroker”, säger han.
Internetbroker grundades i samband med att Hitta.se 2008 valde att outsourca försäljningen.
“Man frågade mig om jag var intresserad av att ta över en del av det. Det var jag, och så skapade vi Internetbroker som jag äger tillsammans med vd:n Mikael Gustavsson, som är operativ i bolaget”, säger han.
Enligt Hannerland fördes många samtal kring avtalet med Internetbroker när han gick in som vd i Hitta. Men han menar dock att det “inte har varit någon issue över huvud taget”.
“Man kan resonera som så att olika Schibstedbolag är större leverantörer till Hitta än vad Internetbroker är, så den andra delägaren är minst lika mycket jäv i så fall. Sedan är det naturligtvis så att jag inte godkänner mina egna fakturor”, säger han.
För utöver att Alexander Hannerland är både vd och återförsäljare till Hitta.se är han också en relativt stor delägare i Hitta. Tillsammans med tidigare Blocketägaren och före detta Hitta-vd:n Pierre Siri, äger han 9,8 procent av bolaget. Ytterligare en person äger ungefär en procent av de 9,8 procenten.
Styrelseordföranden Erik Hjelmstedt säger att Schibsted aldrig kommenterar "vem som äger vad i våra bolag".
Men uppfattningen att Alexander Hannerlands dubbla roller inte skulle utgöra något problem delas dock inte av Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på föreningen Aktiespararna.
“Det finns uppenbara intressekonflikter i det här. Det spelar ingen roll vad de själva säger, det är ändå en sammanblandning av roller som känns väldigt ihoptrasslad. Man ska inte ens kunna misstänka att vd:n kan gynna sig själv", säger han.
Vid en försäljning av Hitta.se riskerar Alexander Hannerland att förlora pengar om Internetbrokers uppdrag avslutas.
Och en vd som själv kan påverkas av en försäljning kan sätta sig på tvären, till exempel om det skulle innebära att han själv förlorar pengar, även om det skulle gynna aktieägarna i stort.
"Själva delägandet är kanske inte så kontroversiellt i sig. Den verkliga intressekonflikten uppstår i relationenen mellan vd och återförsäljarbolag", säger Albin Rännar och fortsätter:
"Styrelsen ansvarar för att sparka vd:n. Om vd:n är innästlad dels som ägare och dels som återförsäljare så kan det vara svårt att sparka honom, det blir en blockering”, säger han.
Alexander Hannerland och Pierre Siri gick in som delägare under 2013, i samband med att Hitta.se genomförde ett sparpaket. Hannerland vill inte uppge hur mycket de köpte in sig för, men i Schibsteds årsredovisning från 2013 uppges att koncernen “sålde andelar i dotterbolag för 33 miljoner norska kronor” pengar som enligt samma årsredovisning främst härrör från ett minskat ägande i Hitta.se från 100 procent till 90,2 procent.
Omsättningen för Hitta landade på 252 miljoner kronor och resultatet slutade på 73 miljoner kronor för 2015 - en nedgång sedan året innan. Men enligt Hannerland var det en omsättning i linje med vad man räknat med och en vinst "något över det".
Hur ser du som delägare på en eventuell försäljning av Hitta.se?
“Nu tassar du kring området som jag inte kan prata om. Men Hitta är ett jättefint bolag, vi delägare får bra avkastning på den investering vi har gjort, bolaget gör fantastiska vinster och har gjort så i alla år. Om det skulle komma på tapeten så är det på både gott och ont”, säger han.
Uppdatering, 27 november 2017:
Efter den här artikelns ursprungspublicering har Schibsted sålt Hitta till en grupp privatinvesterare, däribland Alexander Hannerland.
Idag säger han att han var förhindrad att berätta mer om detaljerna tidigare, men att han nu efter förvärvet kan berätta mer:
"När jag i mars förra året fick frågor kring mitt ägande i Internetbroker kunde jag inte leverera hela bilden, eftersom jag vid tillfället var inblandad i en process om att sälja Hitta till en ny ägare – en process som jag givetvis var tvungen att hålla tyst om innan affären var klar. Men jag och Schibsted var hela tiden överens om vad som skulle ske med Internetbroker om Hitta blev sålt".
"Bolaget var förberett för att enkelt kunna inkorporeras i Hitta om en eventuell ny ägare ville det och vi var i stort överens om villkoren. Att inte Schibsted ville förvärva bolaget innan berodde enbart på att Schibsted inte investerar i den typen av verksamhet och tyckte att formalian kring mina dubbla roller och vår långa relation räckte gott och väl".
"Nu blev det ingen försäljning vid den tidpunkten. Istället tog jag saken i egna händer och hittade en annan finansiell lösning. Nu har vi en ny ägarsituation i bolaget och frågan är, på mitt initiativ, uppe på tapeten igen. Vi är helt överens om att vi framöver inte vill ha en situation där jag har dubbla roller och att vi kommer att utarbeta en plan för hur detta ska gå till.
"Personligen vill jag lösa detta så snabbt som möjligt, Hitta upptar all min tid och jag har inte möjlighet att ge Internetbroker den uppmärksamhet bolaget egentligen förtjänar", skriver Alexander Hannerland i ett mejl till Breakit.