Sök

Alibaba får miljardböter i Kina

Alibabae-handel

Daniel Zhang, vd Alibaba. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Tvingade handlare att välja – får böta enorm summa.

Kinesiska e-handelsundret Alibaba får 18,2 miljarder yuan, motsvarande cirka 23,9 miljarder kronor, i böter för att man utnyttjat sin storlek. Det rapporterar flera medier.

Alibaba uppger i ett pressmeddelande att man accepterar bötesbeloppet. Företaget har en konferens under måndagen för att diskutera boten.

Kina kritiserar framförallt att Alibaba valt att tvinga handlare att välja en av två plattformar istället för att främja att handlade använder sig av flera alternativ. Alibaba har varit under utredning sedan i december.

Beslutet att slå ned på Alibabas affärsmetoder är det senaste i raden av åtgärder som Kina vidtagit mot sina stora tech-bolag.

Aktien rusar

Trots jätteböterna rusade aktien 9 procent på börsen.Det skriver Nikkei Asia.
Enligt en Bernstein-analytiker signalerar boten på att det värsta är över gällande granskningen från de kinesiska regulatorerna.

"Boten uppgår till mindre än 20 procent av koncernens kassaflöde under de senaste 12 månaderna", säger vice styrelseordförande Joe Tsai i en investerarkonferens.

I en konferens skall även vd:n Daniel Zhang ha sagt att serviceavgifter ska sänkas för handlare samtidigt som mer resurser ska investeras för att stötta dessa. Förbättrad teknik och verktyg ska även tillhandahållas, rapporterar Wall Street Journal.

Innan idag hade Alibabas aktie tappat cirka 25 procent sedan november.

Läs mer