Sök

Annonssamarbete med Swedbank

Tung jury till Swedbank rivstart – ska prisa din hållbara omställning

Breakit

Breakit

En poddstjärna, en e-handelsveteran och en tandläkarentreprenör tar plats i juryn för Swedbanks entreprenörstävling. Nu ska de prisa bolag som vill göra världen bättre.

Tävlingen Swedbank rivstart pågår nu för fullt och i år riktas strålkastarljuset mot företag som vill göra en hållbar omställning. Alla företag som har en idé för hur deras verksamhet kan bli mer hållbar kan vara med och tävla.  Totalt kommer 1,5 miljoner kronor delas ut bland fem finalister som även får en skräddarsydd affärsutveckling.

Nu står det klart att en rad tunga entreprenörsprofiler tar plats i juryn, vars uppgift är att rangordna de fem finalister som väljs ut att pitcha på finaldagen den 26 maj.

Peter Carlsson har grundat batteritillverkaren Northvolt och jobbade tidigare nära Tesla-grundaren Elon Musk. Kajsa Leander är e-handelsveteranen som på 90-talet drog igång Bokus och som idag driver en ekologisk äppelodling. Noel "Tandborstkungen" Abdayem har grundat The Humble Co, som bland annat utvecklat en storsäljande bambutandborste.

”Jag har startat mitt bolag från grunden till att ha försäljning på över 40 marknader, så jag har nog gjort de flesta misstag man kan göra. Nu ser jag fram emot att träffa duktiga entreprenörer och få höra om innovativa affärsidéer som kan lösa våra samhällsproblem", säger han.

Juryn – olika delar av hållbarhet

En annan jurymedlem är entreprenören Deqa Abukar, som bland annat driver startup-hubben Bling vars syfte är att uppmuntra till entreprenörskap i utanförskapsområden.

”Jag tycker att Swedbank rivstart är en viktig tävling eftersom vi måste belöna de bolag som genomför en hållbar omställning. Jag hoppas att vi får se hållbarhetslösningar som går bortom miljö och klimat, och även fokuserar på de sociala aspekterna", säger hon.

Andra jurymedlemmar är podcastprofilen Alexander Pärleros, stjärnryttaren och ridsportsentreprenören Lisen Bratt Fredricson och kocken Paul Svensson som är en flitig förespråkare av växtbaserad kost och mindre matsvinn. Mediaentreprenören och investeraren Richard Båge tar också plats i juryn liksom Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson.

Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank och ordförande i urvalsjuryn.

”Vi ville ha jurymedlemmar som kan representera olika delar av begreppet hållbarhet – både social, ekonomisk och ekologisk. Vi ville också att de själva ska ha erfarenhet och insikt i vad det innebär att driva företag", säger Fredrik Nilzén, hållbarhetschef på Swedbank och ordförande i urvalsjuryn. 

Urvalsjurys arbete är att bland alla inkomna bidrag, ta fram de fem finalisterna som på finaldagen pitchar sina idéer för den erfarna huvudjuryn. Fredrik hoppas att få möta företagare som vågar ta ut svängarna och tänka nytt vad gäller hållbarhet.

”Vårt mål med Swedbank rivstart är att sätta ljuset på den roll som landets företagare har i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Alla kan så klart inte stå överst på prispallen men kanske kan vi så frön och inspirera fler att ta ett steg i rätt riktning. Tillsammans kan vi göra stor skillnad.”

Har du en idé om hur ditt företag kan bli mer hållbart? Klart du har! Nominera ditt företag här senast den 2 maj 2021. Lycka till!

Läs mer