Sök

Soltech vill byta ut alla takpannor mot solfångare - går till börsen

SoltechSolenergi

FOTO: Kollage Wanko/Flickr och pressbild från Soltech Energy

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Genomskinliga takpannor i glas gör det möjligt att ta vara på solstrålarnas energi samtidigt som de ger ett fungerande tak. Nu ska företaget bakom idén expandera i Kina - och börsnoteras.

Sverige är inte direkt känt för sitt vackra och soliga väder.

Men enligt Frederic Telander som är vd för Soltech finns det tillräckligt mycket sol för att det ska vara värt att installera solfångare.

“Vi har mycket sol under maj till september. Sedan beror det så klart på var man bor och i vilket läge taket är placerat”, säger han.

Frederic Telander säger att trots att Sverige har en genomsnittlig dygnstemperatur på sex grader kan en modern villa producera 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Tillsammans med en värmepump kan ett hushåll bli självförsörjande på värme och varmvatten med hjälp av solenergi.

Takpannorna fyller två funktioner. Den som installerar solfångarna får både ett nytt tak och hållbar energi. Frederic Telander säger att bolaget varje år lägger 30.000 hushåll nytt tak bara i Sverige.

“Då kan de lika gärna lägga ett sådant här tak. Det producerar 100 kilowattimmar per kvadratmeter och år i Sverige.”

Det var ett projekt på KTH där forskare försökte göra solenergi mer effektivt som lade grunden för Soltech.

Resultatet var genomskinliga takpannor av glas där den tekniska lösningen som fångar upp solenergin sitter under de pannorna. När strålarna träffar solcellerna under glaset skapas en kemisk reaktion som ger elektricitet.

Strömmen delas upp i plus och minus som sedan går in i huset eller elnätet genom sladdar.

Frederic Telander hävdar att ett solfångartak kan ses som en investering med en avkastning på sju till nio procent per år.

“Den elektricitet som inte används kan säljas till elleverantörer och av den vinst som blir är avdragsgill med upp till 18.000 kronor sedan årsskiftet”, säger Frederic Telander.

Det ska att gå att stå, gå och skotta på glastaket som enligt Frederic Telander håller precis lika bra som på ett av stål, betong eller tegel.

“Det klarar över ett ton och det blir ingen beläggning på pannorna som hindrar solstrålarna heller. Det är för hårt material för att något ska kunna fästa.”

I världen händer det mycket kring solenergi. EU satsar på förnybar energi och i Frankrike måste alla kommersiella byggnader ha solpaneler eller växtlighet på taket.

International Energy Agency (IEA) räknar med att solenergi kommer att bli världens största energikälla till 2025, men just nu är den största marknaden för solenergi Kina.

“Kina har utvecklats snabbt, men de har betalat ett högt pris för det”, säger Frederic Telander.

Landets nya höga miljömål gör att allt fler går över till olika former av solenergi. Förra året stod Kina för flest kilowattimmar förra året och landet ser ut göra det detta år också.

Det är där Soltech nu satsar med det kinesiska partnerföretaget Advanced Solar Power som specialiserar sig på fönsterfilm. I filmen finns solceller som fångar upp energi samtidigt som de avleder en del av värmen från fönstren.

“Det gör att vi kan erbjuda helhetslösningar för till exempel fabriksägare som kan sätta upp en anläggning och få statliga bidrag samtidigt som de köper förnybar el till ett bra pris”, säger Frederic Telander.

För Soltechs del väntar under våren en börsintroducering på Nasdaq First North i Stockholm.

Läs mer