Sök

Svenska kyrkan bygger ett eget Clubhouse: “Ligger i kyrkans DNA”

Svenska Kyrkan

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Har du börjat nätverka i digitala gruppsamtal? Nu kan du också få själavård på samma sätt.
“Vår förhoppning är att den här insatsen kan lindra den upplevda ensamheten”, säger kyrkoherden Michael Persson.

Den pågående pandemin har slagit skoningslöst mot såväl ekonomin som vårt fysiska och psykiska välmående. 

Det är därför inte så konstigt att appar som erbjuder läkare och psykologer på nätet gått som tåget under det senaste året. 

Samtidigt har möjligheten att träffas och besöka fysiska platser minskat markant, vilket lett till att vi inte längre kan delta i sammanhang som tidigare gett oss stöd och hopp. 

“Legat i kyrkans DNA i nästan två tusen år”

Det vet Svenska kyrkan, som fått tänka om för att stötta sina medlemmar under pandemin, och börjat anamma allt fler digitala lösningar. 

Som led i detta startar Västermalms Församling i Stockholm nu initiativet ”Samtalskyrkan” där personer kan ringa in för att diskutera olika ämnen med varandra i grupper. 

Det kan exempelvis röra sig om frågor kopplade till ensamhet, återhämtning, sorg och lycka där samtalen modereras av präster och diakoner.

Michael Persson, som är kyrkoherde i Västermalms församling i Stockholm, berättar att allt fler känner sig ensamma och exkluderade nu när de inte kan delta i kyrkans aktiviteter. 

”Därför behövs det medmänskliga samtalet mer än någonsin. För att erbjuda ökat samtalsstöd under rådande omständigheter testar vi därför nu telefonsamtal i grupp. Samtal i alla dess former har legat i kyrkans dna i nästan tvåtusen år”, säger Michael Persson.

Del av större trend

Församlingen ligger helt rätt i tiden med sin idé sett till att lösningar kopplade till våra röster är hetare än någonsin.

Det bästa exemplet på det är den hajpade amerikanska sociala appen Clubhouse, som används för röstsamtal i grupp, och som även slagit igenom i Sverige. Här kan användarna också klicka in sig i samtalsrum för att diskutera olika ämnen.

Samtalskyrkan öppnar nu i mars och är öppen för alla som vill ringa in. Det rör sig enbart om röstsamtal och det går fint att vara anonym också. 

”Alla samtal behövs, inte bara för att kommunicera utan också för att utvecklas. Vår förhoppning är att den här insatsen kan lindra den upplevda ensamheten och skapa gemenskap som förenar generationer”, säger Michael Persson. 

Läs mer