Sök

Astrid ska lära asiatiska barn att prata engelska – backas av Kry-grundarna

AstridEdtech

John Kristensen och Andreas Kullberg. Foto: press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Med tunga investerare i ryggen ska den smarta språk-appen Astrid erövra Asien.

“Vår produkt kommer att kunna förändra liv i länder där högkvalitativ engelskutbildning endast är tillgänglig för en priviligerad skara”, säger medgrundaren Andreas Kullberg.


Vägen till framgång är inte alltid spikrak, men det finns initiativ som kan underlätta resan. I Vietnamn kan det engelska språket vara en avgörande faktor för att ta sig fram i livet och landa ett bra jobb – och många Vietnamesiska föräldrar satsar hårt för att lära sina barn engelska, trots att de själva inte alltid behärskar språket. 

Det är därför vanligt att föräldrarna skickar sina barn till språkcentrum och olika typer av privatlektioner – som tenderar att kosta en rejäl hacka. 

Det är den här marknaden som det svenska ed-techbolaget Astrid vill erövra med sin app som hjälper barnen att prata engelska.

Övningar och pepp

Astrids app baserar sig på röstigenkänning som lyssnar in när barnet läser högt. Appen analyserar sedan uttalet, kommer med feedback och anpassar innehåll, svårighetsnivå och övningar för att optimera barnets individuella inlärning och motivation.

Bakom bolaget står John Kristensen och Andreas Kullberg, varav den sistnämnda bland annat har en bakgrund från utbildningsföretaget EF och som vd på Cool Company. 

“Vi brinner båda för utbildning. Jag har jobbat i mer än ett decennium med digitala utbildningsmodeller och John, som varit impact-investerare, har investerat i skolgrupper och utbildning i Asien och Afrika”, berättar Andreas Kullberg. 

I dag saknas 70 miljoner lärare världen över, och de är ojämnt spridda, vilket leder till höga priser på utbildning. 

“Vår produkt kommer att kunna förändra liv i länder där högkvalitativ engelskutbildning endast är tillgänglig för en priviligerad skara”, säger Andreas Kullberg. 

Lockar tunga investerare 

Astrid grundades i början av förra året. De har tillbringat året med att bygga upp produkten och lanserat ett antal mindre projekt. Bolaget utgörs av ett team på 13 anställda som är fördelade i Stockholm och Oxford och har erfarenheter från bolag som Spotify, Google och språk-appen Duolingo.  

Bland de svenska investerarna finns flera tunga namn såsom Kry-grundarna Fredrik Jung Abbou och Joachim Hedenius. Liksom SEB:s tidigare vd Lars Thunell och Peder Stahle som har en bakgrund som produktchef på Izettle (numera Kry).

Astrid har hittills tagit in 1,3 miljoner dollar, runt 12 miljoner kronor, i kapital och har även AI-bolaget Sana Labs (som nyss tog in 150 miljoner kronor) som delägare. 

Appen har testats i en stängd pilot med 500 studenter runtom i världen och lanserade nyligen på sin första marknad – Vietnam. 

“Vi fokuserar enbart på Vietnam och föräldrar i åldrarna 30-45, och det är främst kvinnor vi vänder oss till, för att det är de som tar de här viktiga utbildningsfrågorna i familjerna”, säger Andreas Kullberg. 

Andreas Kullberg berättar att hundratusentals mammor kommit i kontakt med appen och att tusentals personer redan laddat ned den på bara två veckor.  

“Jag är försiktigt optimistisk. Det vi gör är så unikt. Vi fokuserar på hur barnen pratar engelska, inte på hur de skriver, och det är något som det funnits en efterfrågan på men som det inte riktigt funnits bra lösningar på till rätt pris”. 

Astrids plan är inledningsvis att rikta in marknadsföringen på utvalda distrikt inom staden Ho chi minh city, som Andreas Kullberg beskriver som “mer kritiska kundgrupper”, och sedan sprida appen vidare i Asien och globalt. 

Kry-grundaren: “Likheter med Kry

Investeraren Fredrik Jung Abbou, som grundat Kry, ser likheter mellan Astrid och sin resa med den snabbväxande nätläkaren. 

“De otroliga möjligheter som Astrid identifierat inom engelskautbildning med mobila lösningar som möjliggjorts genom nya genombrott inom teknologi har många likheter med vad vi själva tidigt såg med Kry. Användarvänliga och kostnadseffektiva lösningar på stora och dyra utmaningar”, säger Fredrik Jung Abbou. 

Andreas Kullberg beskriver i sin tur edtech som det nya fintech och planerna för Astrid är mycket ambitiösa. På frågan om han hinner vila svarar Andreas Kullberg att “det här är mitt liv”.

“Det här allt, det och min familj såklart. Vi jobbar tolv timmar per dag. Jag har haft många andra vd-uppdrag där jag också arbetat mycket, men att kunna bygga något som är ens egen baby är så fruktansvärt givande. Lyckligare än såhär vet jag inte om man kan bli”.

Läs mer