Sök

Filippa Odevall bygger Women Cycles – ett Netflix för kvinnohälsa: “Vi vill att kvinnor delar sina upplevelser”

Women CyclesStreamingHälsa

Filippa Odevall.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Efter två svåra förlossningar hittade Filippa Odevall hjälpen utanför det traditionella vårdsystemet. Nu bygger hon ett “Netflix för kvinnohälsa” tillsammans med sin man Mahesh Kumar för att hjälpa andra kvinnor.

“Vi hittar kvinnor som gått igenom något själva och kommit ut på andra sidan”, säger Filippa Odevall.

I takt med att allt fler bolag och entreprenörer satsar på kvinnohälsa växer också intresset för femtech – såväl från användare som riskkapitalister. Femtech-industrin beräknas vara värd över 50 miljarder kronor inom några år och utvecklingen spås gå ännu snabbare framöver. 

“Jag är övertygad om att riskkapitalströmningen kommer att öka till femtech inom de närmsta åren. Dels för att målgruppen kräver det och dels för att fler kvinnor blir investerare och därmed förstår problematiken på ett annat sätt", sa Susanne Najafi från riskkapitalbolaget Backing Minds nyligen i samband med Breakits stora kartläggning om femtech. 

Nu ger sig ett nytt svenskt bolag in på scenen, Women Cycles, som skapar ett “Netflix för kvinnohälsa”. Bolaget har byggt en plattform där de utvecklar videos och kurser inom kvinnohälsa i syfte att stärka kvinnor som går igenom tuffa perioder. 

Jag vände mig till vården gång på gång och upplevde inget stöd därifrån

Bakom bolaget står paret Filippa Odevall och Mahesh Kumar.

Mahesh Kumar är en van bolagsbyggare som bland annat varit med och grundat innovationshubben Epicenter och streamingplattformen Magine. Han står även bakom träningsappen Fitnesscollection som köptes upp av den amerikanska jätten Classpass hösten 2019. 

Filippa Odevall har i sin tur en bakgrund inom den ideella organisationen The Hunger Project, har arbetat som yogalärare och driver idag satsningen Skolyoga som integrerar yoga i skolorna och hon har även gett ut ett antal böcker inom ämnet. 

Sedan förra sommaren ligger parets fokus på deras nya gemensamma satsning Women Cycles. 

Mahesh Kumar. 

“Vi vill att kvinnor delar sina upplevelser”

Allting började för fyra år sedan när Filippa Odevall drabbades av förlossningsskador i samband med födseln av deras första barn. 

”Jag vände mig till vården gång på gång och upplevde inget stöd därifrån. De sa att allt ser fint ut, gå hem och knip. Det gjorde att jag blev passiv och sökte inte vidare hjälp”,  berättar Filippa Odevall.  

När paret sedan fick sitt andra barn drabbades hon av ett framfall, vilket ledde till att hon mådde väldigt dåligt. Filippa Odevall berättar att hon då inte vågade söka hjälp inom den traditionella vården, av rädsla för att bli begränsad.

”Jag hade läst på 1177 där det stod ’vänta ett år och sedan kan du göra en operation’. Jag kände att jag inte ville leva så och började att leta andra lösningar på nätet där jag hittade historier från kvinnor som läkt sina framfall naturligt”. 

Jag kände att jag inte ville leva så och började att leta andra lösningar på nätet

Filippa Odevall kände plötsligt hopp igen och började att testa en rad olika metoder för att läka.

Hon säger att den naturliga läkeprocessen inte enbart går ut på att försöka ta bort symptomet utan även att förstå varför det finns där. I dag är hon i stort sett helt återställd. 

“Några metoder som hjälpte mest var hypopressives (andningsövningar som skapar ett lyft i bäckenbotten), ärrvävnadsmassage och att processa känslor och ändring av kosten”. 

Samtidigt satt Mahesh Kumar uppe på nätterna och klickade runt på nätet bland bloggar och Youtube för att lära sig mer och hitta olika metoder för läkning.

Han konstaterade dock snabbt att det var svårt att hitta samlad information. 

”Det var där iden till Women Cycles kom. Det finns många symptom som inte är livshotande, men de minskar livskvaliteten mycket. Vi vill att kvinnor delar sina upplevelser med andra kvinnor som själva befunnit sig där, och det gör vi genom en plattform med kurser”, berättar han. 

Netflix för kvinnohälsa

Women Cycles bygger ett ”Netflix för kvinnohälsa” där användaren kan ta del av utbildande videos och innehåll kopplade till kvinnokroppen, såväl fysiskt som mentalt. Det kan röra sig om alla möjliga ämnen såsom exempelvis abort, förlossningsskador, anorexia, familj eller mental utveckling. 

”Vi hittar kvinnor som gått igenom något själva, som symptomer eller diagnoser, och kommit ut på andra sidan. De har ibland använt metoder som kanske inte nödvändigtvis rekommenderats av sjukvården”, berättar Filippa Odevall. 

Att uppmuntra till lösningar utanför den traditionella vården kan dock väcka känslor. Den som har allvarliga symptom ska förstås först och främst söka sig till sjukvården – särskilt då vissa tillstånd kan förvärras om de inte behandlas. 

Filippa Odevall håller med om att sjukvården många gånger fungerar bra – men säger att det finns fall när den inte gör det"

Majoriteten av alla människor lutar sig tillbaka mot sjukvården, som många gånger är ett fantastiskt system

”Vi förstår att vi skapar något som förmodligen kommer att vara triggande för många. Majoriteten av alla människor lutar sig tillbaka mot sjukvården, som många gånger är ett fantastiskt system, men det stjälper också en del”, säger Filippa Odevall. 

Bolaget bygger på en prenumerationsmodell där användaren betalar per månad och kvinnorna som driver kurserna får en viss ersättning per kurs. Plattformen bygger på utbildning, coachning och community och har nyligen lanserats i beta.

Planen är att koppla på allt fler kurser under de kommande månaderna. Mahesh Kumar pekar på Youtube som den största konkurrenten, sett till hur mycket gratismaterial som finns där.

Women Cycles fokus är därför att samla och skapa material som är djupt, sammanfattande och kvalitativt. 

Bolaget är finansierat av grundarna som äger 100 procent. Satsningen är fortfarande under uppbyggnad och USA och Kanada beräknas bli de starkaste marknaderna, där sjukvården ofta är dyr och behovet av alternativa lösningar större.

Här kan ni läsa mer om varför femtech är nästa bransch som riskkapitalisterna suktar efter och vilka svenska femtech-bolag du bör hålla ögonen på.  

Läs mer