Sök

Politiker tvärvänder – Kry kan stoppas från att sköta 1177 i Stockholm

KryNätläkare

Johannes Schildt, vd och grundare Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Öppnar för att ta över telefonrådgivningen – och stänga ute Kry.

I januari köpte nätläkaren Kry bolaget Medhelp AB Vårdtjänster som har hand om 1177 i , den telefonrådgivning som Stockholmarna kan ringa till för att få sjukvårdsråd.

Köpet fick stark kritik från både politiskt håll och läkarföreningar som oroade sig över att Kry skulle använda 1177 för att styra patienter till deras egna vårdcentraler. 

Kry slog tillbaka och menade att de inte får styra patienter på det sättet.

Kan bli av med avtalet

Nu ändrar sig den blågröna majoriteten som styr i Region Stockholm och i en skrivelse till dagens möte i Hälso- och Sjukvårdsnämnden och vill ha ett nytt avtal som i praktiken kan stänga ute Kry. Det skriver Svenska Dagbladet.

"När sjukvårdssystemet förändras behöver också invånarnas kontaktvägar utvecklas. Vi ska säkerställa att vi även i fortsättningen har en hög medicinsk kvalitet, god tillgänglighet och stort förtroende för tjänsten", säger Anna Starbrink, L, hälso- och sjukvårdsregionråd i ett pressmeddelande.

"Vi ska också måna om att tjänsten står neural mellan olika vårdgivare."

Kan stoppa Kry

Förvaltningen ska få i uppdrag att utforma en ny upphandling av 1177 och där läggs ett nytt krav till. Den som sköter telefonrådgivningen ska ha "en tydlig oberoende ställning".

Det skulle i praktiken kunna förbjuda den som driver 1177 att driva annan verksamhet i vårdkedjan. Kry driver ju som bekant både digital vård och har fysiska vårdcentraler och skulle isåfall inte kunna vinna en sån upphandling. 

Det nuvarande avtalet går ut 2023 och om Kry skulle gå vidare med köpet, det måste godkännas av hälso- och sjukvårdsnämnden först, skulle det innebära att de tar över ett avtal som bara gäller i två år.

Breakit har varit i kontakt med Kry som inte vill kommentera.

Läs mer