Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Svenske entreprenörskungen i Vietnam backar ny Malmö-startup

Artikel bild
Christopher Brinkeborn Beselin, David Svensson och Fredrik Wesslén. Foto: Press.

En marknadsplats för att certifiera och förmedla IT-utvecklare från Sydostasien till techbolag i Europa. Det är idén bakom Malmöbaserade Pangara som backas upp av entreprenören Christopher Brinkeborn Beselin.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Bara i Vietnam utbildas det ungefär 100.000 IT-ingenjörer varje år. Samtidigt vittnar många tech- och startupentreprenörer om svårigheten i att rekrytera duktiga utvecklare. Utifrån det här scenariot föddes en idé hos Christopher Brinkeborn Beselin, som driver Vietnams största e-handelsbolag, som värderas till 10 miljarder kronor.

“Det är ett jätteproblem för hela industrin, jag har sett bolag kollapsa på grund av det. Samtidigt brister nuvarande frilansplattformar kraftigt i sin kvalitetssäkring av utvecklare eftersom man släpper på vem som helst på plattformen,” säger han.

Han kom i kontakt med David Svensson och Fredrik Wesslén som arbetat i flera år på Ework, som också är en marknadsplats för konsulter inom främst IT-sektorn. De nappade på idén och sedan årsskiftet har de arbetat intensivt med Pangara, från inkubatorn Minc i Malmö. Teamet i Saigon har dock varit i full gång sedan i höstas.

Enkelt förklarat är det en marknadsplats som kopplar ihop IT-utvecklare från Sydostasien med techbolag och andra kunder, i Europa. Det liknar frilansplattformen Upwork, men den stora skillnaden är att där får vem som helst lägga upp sin profil. Pangara certifierar istället vad bolaget kallar “topp två procent av Sydostasiens bästa IT-frilansare.”

På den amerikanska marknaden finns Toptal som liknar Pangaras affärsmodell. Skillnaden är att dess konsulter är baserade i USA och med andra ord är betydligt dyrare att anlita.

“I Sverige är det som sagt extremt svårt att hitta talang och det som finns är extremt dyrt. En utvecklare i Vietnam kostar ungefär en tredjedel av en svensk motsvarande per timme. Våra frilansare kommer ändå få bättre betalt än vad de får i Vietnam och dessutom lockar vi med de roligaste uppdragen i Europa som de inte har chans att komma åt annars,” säger David Svensson.

Hittills har Christopher Brinkeborn Beselin stått för finansieringen av bolaget. Hur mycket han har investerat vill varken han eller grundarna avslöja men det rör sig om “några miljoner.”

“Vi kommer att lansera plattformen ganska snart, fram tills nu har vi haft några pilotcase i betaversion. Under året ska vi försöka ha 100 utvecklare ute på uppdrag, det är ganska modesta mål men vi vet att det kan ta tid att bygga upp den initiala poolen av kvalificerade frilansare,” säger David Svensson.

Förutom Sverige och övriga Norden så vänder sig Pangara till främst Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike och Storbritannien.

“Vi har jobbat på Ework i många år och sett det här behovet öka. Alla bolag behöver digital talang i dag, det är inte bara mjukvarubolag. Alla vill ha till exempel en app eller en hemsida,” säger David Svensson.

Om tre år är målet att Pangara ska omsätta 850 miljoner kronor (100 miljoner dollar). Det är alltså det fakturerade beloppet som menas, precis som på andra online-marknadsplatser som till exempel Amazon.

Hur många procent som Pangara kommer att ta på varje transaktion vill inte grundarduon kommentera.

Läs mer