Sök

Nytt regeringsförslag – snart kan Kivra äntligen få betalt

KivraFAM

Digitaliseringsminister Anders Ygeman och Kivras vd Anna Bäck.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Kivra har i flera år skickat myndighetspost helt gratis. Nu kommer ett nytt regeringsförslag som kan ge dem ersättning:
“Statens springnota är uppe i 170 miljoner kronor”, säger vd Anna Bäck.

Den digitala brevlådan Kivra började förmedla brev från  svenska myndigheter digitalt för över fem år sedan. Sedan dess har miljoner svenskar anslutit till tjänsten, inte minst för att få sin deklaration digitalt. 

Bolaget förmedlar också post digitalt för tiotusentals privata bolags räkning.

Men bolaget dras fortfarande med stora förluster. Förra året landade resultatet på minus 34 miljoner kronor på en omsättning på 98 miljoner. 

Kivra har under åren inte heller fått någon ersättning från staten för tjänsten.

“För oss kostar det ett antal öre varje gång någon loggar in eftersom bankerna vill ha ersättning för att våra kunder använder deras bank-id. Men vi får inte en spänn av staten för att vi tillhandahåller deras post”, sa bolagets grundare  Stefan Krook till Breakit 2015. 

Ägarna har fått täcka upp

Under åren har bolagets ägare, bland annat Karl-Johan Persson och Stefan Krooks gemensamma riskkapitalbolag 41:an invest och familjen Wallenbergs investmentbolag FAM, fått putta in kapital för att täcka kostnaderna. 

Nu kan det bli ändring på det. Regeringen har lagt fram ett förslag med en ersättningsmodell för bolag som distribuerar myndighetspost digitalt. Förslaget är just nu ute på remiss. 

“Arbetet med att ta fram en modell har tagit alldeles för lång tid, men vi är glada att regeringen nu har presenterat sitt förslag. Statens springnota för myndighetspost är uppe i 170 miljoner kronor, så nu är det väldigt viktigt att den fortsatta processen går i rask takt”, säger bolagets vd Anna Bäck i en kommentar. 

En utredning i frågan inleddes redan 2016. 

Enligt regeringsförslaget ska Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) utforma en modell för ersättningen. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.

Läs mer