Sök

Krisen i butikerna allt värre – krismöte med Ibrahim Baylan i dag

e-handel

Karin Lindahl, vd Indiska och Ibrahim Baylan, näringsminister. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Folkhälsomyndigheten vill stoppa mellandagsrean – krismöte i dag

Under pandemin har e-handeln tagit flera glädjeskutt och siffrorna pekar på att vi har gått flera år framåt i utvecklingen under bara ett år. 

Men när restriktionerna har gjort att vi har hållit oss hemma och därför handlat mer på nätet har butikerna gått allt mer på knäna. Redan i samband med Black Friday i slutet av november vädjade kläd- sport- och skohandeln i ett öppet brev till finansminister Magdalena Andersson om att deras situation behövde uppmärksammas mer. 

I brevet krävde de också ett möte med Andersson för att kunna peka på vilka stöd som behövs.

I fredags skärpte regeringen tonen och införde bland annat maxtak för antalet besökare som får vara i butiker samtidigt. Dessutom gick Folkhälsomyndigheten ut och uppmanade handeln att skippa en av de största reorna.

"Mellandagsrea ska inte förekomma vid några butiker i år", sa myndighetens generaldirektör Johan Carlson på en presskonferens på fredagen.

Möte kommer att hållas idag

Nu har brevskrivarna fått som de ville och under måndagen kommer ett digitalt möte att hållas med, inte finansminister Magdalena Andersson, utan med näringsminister Ibrahim Baylan.

"Svaret har dröjt, men i morgon har vi fått ett 45 minuter långt skype-möte", skrev Indiskas vd Karin Lindahl på Linkedin under söndagen enligt tidningen Market.

Hon skriver också att de ska trycka på att de stöd som regeringen har tagit fram måste nå fram till handeln bättre och snabbare.

I helgen gick också finansministern Magdalena Andersson ut och lovade att det skulle komma nya stöd till både restauranger och butiker.

Läs mer