Sök

Stor hackerattack har även påverkat flera svenska bolag

IT-säkerhet

Hackare. Foto: Istock

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Rymdbolaget, Volvo Cars och Ericsson drabbade.

Den stora hackerattacken i USA, som skett genom cybersäkerhetsföretaget Solarwinds programvara Orion i samband med en uppdatering, har även påverkat minst ett tiotal företag i Sverige. Ett av dessa är statliga Rymdbolaget som hanterar känslig satellitdata, skriver SVT.

Enligt Stefan Gustafsson, chef för strategisk säkerhet på Rymdbolaget, har man ännu inte kunnat se att någon data stulits.

”Det här är ett mycket avancerat angrepp. Det liknar ingenting vi tidigare sett och vi hoppas att våra åtgärder och det starka samarbetet som finns mellan våra expertmyndigheter och andra aktörer runtom i världen ska ge ett resultat som räcker, så att det här inte ska behöva påverka negativt”, sade han.

Två andra svenska bolag som använt Orion är Volvo Cars och Ericsson. Volvo uppger sig inte ha funnit indikationer på att man blivit påverkade medan Ericsson har avböjt att kommentera.

Det är ryska hackergruppen APT29 som anklagas för att ligga bakom attackerna, men vissa cybersäkerhetsexperter varnar för att det kan vara en annan aktör som imiterar den ryska gruppen.
 

Läs mer