Sök

Annonssamarbete med Nordea

Här är fördelarna med att ta lån istället för att jaga riskkapital (de är ganska många!)

Jennifer Bonér

När ett bolag behöver pengar, varför alltid vända sig till riskkapitalister, kan man inte ta ett lån istället? Jodå, det kan till och med vara en vinst. Här ger Nordeas Startup- och Growth-expert Axel Bruzelius sina råd – och avslöjar hur du charmar banken.

"Det finns många fördelar med att ta ett lån istället för att jaga riskkapital”, konstaterar Axel Bruzelius i senaste BreakitLive.

Han är chef för Nordeas affärsområde Startup and Growth, där man bygger en slags ”bank i banken”, skräddarsytt för snabbväxande techbolag.

”Med ett lån spär man inte ut sig som ägare. Om man har rätt nyckeltal kan man få en nästan obegränsad storlek på lån, och så får man en till partner att bolla med”, säger Axel Bruzelius och tillägger:

”Techsektorn har varit en av de mest utmanande sektorerna för banker att hantera, eftersom det kräver stor förståelse för affärsmodellen och för vilka intäkter som kan komma framåt. Därför har vi på Nordea en specialiserad enhet för det här. Kommer man som företag till någon som verkligen förstår vad man gör och greppar potentialen i sektorn, då kan man få väldigt bra support”, fortsätter han.

Många typer av lån

Det finns en ganska bred flora av lån som fungerar för techbolag. Det kan röra sig om allt från vanliga lån med löptid på tre till fem år till lån för att överbrygga en viss kapitalresning, till lån som är knutna till en specifik affär. Nordea är idag en av få aktörer som erbjuder lån till bolag utan en historik av lönsamhet, men som kan visa på underliggande återbetalningsförmåga i affärsmodellen. Lånebeloppen kan sträcka sig från någon miljon till flera hundra miljoner.

LÄS MER: När tar pengarna slut, svaret heter Capital Runway

Välkända Breakit-aktörer som Karma, Scrive, Doctrin, Soundtrack your brand, Epidemic Sound, Natural Cycles och Dashl, är bara några av de flera hundra svenska techbolag som i dagsläget har fått hjälp av Nordea.

Utöver banklån får kunder tillgång till en palett av Nordeas tjänster, samt rådgivare med expertis kring att utveckla snabbväxande techbolag. Nordea kan även agera brygga ut mot andra investerare utanför banken, både nationellt men också globalt.

Trovärdighet är nyckeln

Så, hur ska man då bete sig för att få lån? Det Nordea tittar på är om det finns en trovärdig väg till lönsamhet. Man ska gärna ha en grundläggande affärsmodell och produkt på plats, låg churn-rate och betalande kunder. 

”Många gör misstaget att ta med precis samma pitch till banken som till en equity-investerare och det är ju egentligen två helt olika case”, säger Axel. 

Investerare vill se uppsidan, bolaget ska kunna bli riktigt stort någon gång. Banken är mer orolig för nedsidan, berättar Axel – det vill säga hur sannolikt det är att bolaget inte kommer att kunna betala tillbaka. Det gäller att ha det i åtanke när man pratar med banken.

”Håll ner på de mest exotiska projektionerna och satsa på något som verkligen är trovärdigt och som ni kan göra. Det gäller att lugna ner sig lite och kunna backa upp mycket med siffror”, råder Axel. 

Han tillägger att det finns en risk att banken blir avskräckt om man tappar i trovärdighet:

”Särskilt om du hamnar hos någon som inte riktigt förstår vad du gör från början – kommer du då med väldigt vidlyftiga siffror och uttalanden riskerar det att bli svårare att få finansiering.”

Vänta inte för länge

Samtidigt ska du inte vara rädd att hjälpa bankerna förstå vad ni gör och förklara i de termer som ni använder, råder Axel. Det går att översätta det man jobbar med till ett bankspråk och man ska inte vara rädd att utbilda sin bankkontakt, säger han. 

Ett annat råd är att inte vänta för länge med att ta kontakt med banken.

”Överlag är det bra att börja bygga en bankrelation tidigt. Det är ganska ofta som företag kommer till oss när de är fast i vissa betallösningar och valutaflöden och byggt en setup som inte är optimal jämfört med om de hade tagit dialogen med oss dag ett”, säger han.

Axel Bruzelius tips för att gå hem hos banken

  • Visa att det finns en trovärdig väg till lönsamhet
  • Förklara din verksamhet för din bankkontakt
  • Ta kontakt med banken tidigt 

Läs om du hur du hanterar de finansiella riskerna när du startar och expanderar din verksamhet

Läs mer