På tisdagen talade Anders Borg och OECD-ekonomen Andrew Wyckoff vid ett seminarium anordnat av Google i Stockholm.
Båda var överens om att det är nödvändigt att ha ett multikulturellt samhälle för att inte halka efter i den nya digitala och globala ekonomin.
“För att skapa en enhörning (bolag värderat till 1 miljard dollar) behöver du ta in ett team av duktiga personer som du snor från andra företag över hela världen”, säger Anders Borg.
Han vill se skattesänkningar på aktier och göra om reglerna för personaloptioner så att de beskattas som kapital i stället för som lön. Detta för att anställda ska kunna locka kunniga människor till svenska företag.
“De har redan höga löner, vi måste kunna locka med att de får vara en del av något. Jag tycker att det ska beskattas på samma sätt som kapital”, säger Anders Borg.
Han tror att Sverige som tagit emot flyktingar från hela världen har en fördel gentemot länder som till exempel Finland som har haft väldigt låg invandring.
“Det behövs ett multikulturellt samhälle. Nu kommer jag att låta fördomsfull, men invandrare tar också mer allvarligt på utbildning. Det är viktigt.”
Både Anders Borg och Andrew Wyckoff är överens om att vi ännu bara sett början på den digitala och globala ekonomin.
“Vi står inför stora förändringar och måste kunna hantera dem både vad gäller skatter och handel”, säger Andrew Wyckoff.
Han säger att allt som är enkelt att digitalisera som musik, film och meddelanden redan digitaliserats.
“Nu börjar andra saker också gå den vägen. 40 procent av utvecklingskostnaderna för en ny bil är elektronik och mjukvara.”
Teknologiska innovationer sprider sig allt snabbare över stora delar av världen. Anders Borg påpekade att det tog årtionden för telefonen att nå 50 miljoner användare, spelet “Angry birds’ gjorde det på 35 dagar. Samtidigt förändras samhällsekonomin allt snabbare.
“Kina har genomfört den transformation av samhället som i Sverige tog 100 år på 40 år”, säger Anders Borg.
Andrew Wyckoff säger att Sverige har stora möjligheter att hantera det nya samhällsklimatet bra eftersom infrastrukturen för internet äl väl utbyggd och människor har lätt för att ta till sig ny teknik oavsett i vilket samhällsskikt och ålder de befinner sig.
“Men det går inte att luta sig tillbaka”, säger Andrew Wyckoff.
Han tycker att det utbildas för lite ingenjörer och särskilt för lite kvinnliga ingenjörer.
“Det problemet har vi i de flesta OECD-länder och det måste vi ta itu med.”
Han tror också att det är nödvändigt att EU får en samlad digital marknad.
“Det är viktigt för att företagen ska kunna testa sina produkter ordentligt och växa.”
Anders Borg håller inte med.
“Varför ska du hålla dig i Europa? Om du har en innovativ idé ska du satsa internationellt direkt. Det är i länder som Indonesien det finns möjligheter. De marknaderna är oreglerade och har en stor befolkningstillväxt”, säger Anders Borg.
Han säger att det är så Kinneviks “enhörningar”, alltså företag som värderas till mer än en miljard dollar, har gjort för att kunna växa.
“Det är i Afrika och Asien det finns möjligheter”, säger Anders Borg.
Både han och Andrew Wyckoff tror på en mer splittrad arbetsmarknad med färre megastora bolag och färre jobb inom traditionella sektorer.
“Jag får väl inte kalla det jobbförstöring, men det kommer att bli en omfattande “job recreation” och vi kommer att behöva en mer flexibel arbetsmarknad.”
En annan följd av den snabba ekonomiska utvecklingen runtom i världen är en ökad ekonomisk ojämlikhet, något som ofta diskuteras i internationella forum. Anders Borg hävdar att en stor del av lösningen ligger i utbildning och att det är ett livslångt lärande det handlar om.
“Det är så vi har omfördelat resurser i Norden. Vi släpper inte heller folk efter att de har gått ut gymnasiet utan det finns kurser genom arbetsförmedlingen och andra. Det är därför 25-åringar i Sverige kan väldigt mycket.”
Andrew Wyckoff tror också att den nordiska modellen där staten står för utbildning, pension och sjukvård passar bättre på framtidens arbetsmarknad.
“I dag ligger det i USA hos arbetsgivarna och då hamnar alla de som håller på med sharing economy (delningsekonomi) utanför.”
Men han säger att det är fler saker som måste till för att Sverige inte ska tappa sitt försprång inom den digitala branschen.
Har du några konkreta tips till beslutsfattarna?
“Det här är en fråga som behöver angripas brett. Se till att samla alla runt bordet, inte bara representanter för stora företag som Ericsson. Var öppen för idéer och människor från andra länder för du vet aldrig varifrån en bra idé kan komma.”