Sök

Skulle förändra sättet vi rekryterar – nu har Wopify gått i konkurs

WopifyHR-tech

Wopifys medgrundare Fahrim Shirinzade. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De skulle ändra sättet vi anställer personal och göra hela processen mer fördomsfri – nu går de i konkurs.
“Det tog alldeles för lång tid”, säger medgrundaren Fahrim Shirinzade.

Startupen Wopify lanserades för tre år sedan med målsättningen att skapa en smart och fördomsfri rekrytering. Bolaget har byggt en app och utvecklat en AI-lösning som hjälper företag att hitta passande medarbetare. 

Bakom Wopify står Fahrim Shirinzade, Jimmy Larsson och Henric Carlsson. Bolaget har tagit in närmare 3 miljoner kronor och backats av profiler som affärsängeln Mattias Weinhandl samt Christer Wikman som är medgrundare till betalplattformen Devcode Payment. 

Bolaget har tidigare gått ut med visionen om att bli ledande i Europa till år 2023.

Begärdes i konkurs i våras

Nu har dock Wopifys resa tagit slut, i våras begärdes bolaget i konkurs. I förvaltarberättelsen, där konkursförvaltaren redogör för vad som hänt, framgår det att appen haft problem med att få igång försäljningen och locka kunder till sin abonnemangstjänst. Under 2019 landade den totala försäljningen på 20.000 kronor.

Totalt landar skulderna i konkursboet på 2,7 miljoner kronor med Almi Företagspartner som enskilt största borgenär. I slutet av april begärde grundarna själva Wopify i konkurs. 

”Bolaget i sig hade en väldigt teknisk höjd och var väldigt tungt. Det krävde mycket från oss tidsmässigt att komma till ett stadie där vi kunde sälja produkten”, berättar medgrundaren Fahrim Shirinzade. 

Fahrim Shirinzade har tidigare pekat på problematiken i att rekryterande företag i stor utsträckning fortfarande använder sig av föråldrade verktyg, manuella processer, långa ansökningsprocesser och för få datadrivna beslut. När han tittar i backspegeln ser han vissa saker han skulle vilja ha gjort annorlunda, som att inte satsa på den svenska marknaden. 

”När du tittar på affärslösningar ska du antingen ha mycket kapital för att bearbeta marknaden, eller komma med en wow-produkt som ingen sett förr. Men konkurrerar du på en marknad där det finns 10 andra aktörer backar många och kör det gamla”. 

Planerade en försäljning 

Enligt förvaltningsberättelsen hade Wopify cirka 10.000 registrerade kandidater och 1 500 arbetsgivare i systemet vid konkursen, men det har varit svårt att bygga ett återkommande kundunderlag. Fahrim Shirinzade beskriver den svenska rekryteringsbranschen som trög, med en hög tröskel, men säger att de som använde tjänsten var nöjda. 

"Men kombinationen av vår affärsmodell och volymen av kunder gjorde att det tog alldeles för lång tid. Sen är Sverige ett referens-land, man vill hellre se att andra testat innan man hoppar på tjänsten själv”, säger Fahrim Shirinzade. 

Under sommaren 2019 minskades personalstyrkan till enbart grundarna. Planen var att ta in mer kapital i slutet av året, men intresset från investerarna ska ha varit svagt. 

Fahrim Shirinzade berättar att bolaget sedan tänkte om. De riktade fokuset mot att försöka sälja hela eller delar av verksamheten – och där fanns det intrese.

”Vi hittade ett bolag som skulle förvärva oss för ett antal miljoner, och det kändes bra för alla. Sedan kom pandemin och det bolaget blev tvungna att skära ned”.

Ingen av de tidigare investerarna har heller varit intresserade av att gå in med mer kapital.

”Nej, och jag förstår dem. När det blev en osäker period handlade det för dem om vilka bolag i portföljen de ska rädda. Vi blev självklart inte ett av de fallen med tanke på vårt resultat”. 

“Såldes till en ganska dålig summa”

De tre grundarna ägde en majoritet av bolaget och bland de större ägarna återfinns Mattias Weinhandl och Markstedt Arnåsen Invest. I konkursprocessen såldes Wopifys AI-teknik för 100.000 kronor, till en av de som tidigare visat intresse för hela bolaget.

”Den såldes till en ganska dålig summa. Vi har totalt sett lagt några miljoner kronor i det här”, kommenterar Fahrim Shirinzade. 

Under 2018 omsatte Wopify runt 1 miljon kronor med ett minusresultat på runt 2 miljoner kronor. 

Under förra veckan stod det även klart att MatchingID, som också satsat på fördomsfria rekryteringar, försatts i konkurs. 

Läs mer