Sök

Annonssamarbete med Mercedes-Benz

Uppkopplad lyxkänsla på vägarna – här är 9 tech-smarta lösningar i Mercedes nya S-Klass

MercedesS-klass

Mercedes-Benz nya S-Klass är riktigt tekniktung.

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Mercedes-Benz S-Klass har alltid bjudit på innovativa tekniklösningar i sina modeller, och nya W/V 223 är inget undantag. Här är några coola detaljer för dig som gillar en riktigt lyxig techkänsla på vägarna.

1. Skärmhimlen

I bilen hittar du inte mindre än fem skärmar, bland annat med OLED-teknik. Även passagerarna i baksätet kan få varsin skärm med infotainment-systemet MBUX. Du riktigt känner hur lugnet lägger sig över långkörningarna med familjen.

2. Röstdetektor

När du sätter dig i förarsätet känner systemet igen dig enbart genom att analysera din röst. Därmed anpassas sätet och backspeglar efter dina sparade preferenser.

Vill du veta mer om nya S-Klass och vilka utföranden den kommer i?

3. AR på rutan

S-Klass har en display som visar information på insidan av vindrutan när du kör. Men det coolaste är ändå den snygga implementeringen av augmented reality (AR), vilket innebär att du till exempel kan se pilar på vägbanan när du ska svänga.

4. Säker höjning

Mercedes-Benz har genom konceptet PRE-SAFE® länge arbetat med förebyggande säkerhetsarbete i sina bilar, men det här är en helt ny funktion. I fall bilen upptäcker att den riskerar att bli påkörd från sidan så höjs hela karossen upp åtta centimeter. På så sätt tar de allra kraftigaste delarna av bilen hand om kollisionen.

5. Airbags där bak

Det är inte bara underhållning i baksätet – dina bakre medpassagerare kan dessutom ha varsin airbag inbyggd i stolsryggen framför sig. En säkerhetsdetalj som fortfarande är ganska ovanlig.

6. Bildvisning på vägen

S-Klass är först ut med den nya tekniken Digital Light, vilket innebär LED-strålkastare med sammanlagt 2,6 miljoner ljuspunkter. Dessa kan projicera ljus på vägen för att signalera vägarbete för medtrafikanter eller hjälpa föraren att navigera vid smala passager i mörkerkörning. Med sensorer och datorkraft anpassar sig strålkastarna efter omgivningen och ökar din och andras säkerhet.

7. Uppdatering i molnet

Med fler än 50 olika digitala system är uppkopplingen mot molnet extra viktig. Naturligtvis sker alla uppdateringar automatiskt ”OTA” (Over The Air) så att du kan tänka på annat.

8. Självkörande på nivå 3

På vissa sträckor i Tyskland kommer S-Klassbilarna redan nästa år kunna vara godkända för Nivå 3 av självkörning. I tät trafik skulle du därmed kunna ägna dig åt din deadline eller koppla av med en god bok medan bilen tar sig fram på egen hand. Framtiden är nära nu.

9. Automatisk parkering

Även parkeringsförloppet börjar bli allt mer automatiserat. Om du hittar parkeringshus som stöder Automated Valet Parking (AVP) Level 4 är det bara att öppna din parkerings-app och låta bilen göra jobbet. När du ska hämta bilen igen kör den själv fram till upphämtningsplatsen. 

Testa att konfigurera nya S-Klass här!

Läs mer