Sök

Annonssamarbete med Fingerprints

Biometri – de svenska bankernas blinda fläck?

Jennifer Bonér

Visa och Mastercard har certifierat det första biometriska betalkortet med Fingerprints teknologi.
Och franska storbanken BNP Paribas kunder får snart tillgång till den 100 procent kontaktlösa teknologin.
I Sverige? Här får vi nog vänta ett tag.

Tänk dig att göra en kortbetalning där den enda verifiering som behövs är ditt fingeravtryck.
Ingen PIN-kod. Ingen namnunderskrift. Ingen mobiltelefon.
Bara ett vanligt bankkort. Som inte kan användas av någon annan.

Det må låta som något som redan är en självklarhet för svenske konsumenten, ivrig att ta till sig nya tekniska landvinningar som gör vardagen enklare. 

Men så är inte fallet, i dagsläget finns det ingen svensk bank som erbjuder deras kunder möjligheten att göra kontaktlösa betalningar med ett biometriskt bankkort.

I Frankrike, däremot, kommer BNP Paribas kunder under hösten att få möjligheten att byta till det biometriska bankkort som har utvecklats av svenska Fingerprints i Göteborg och deras partner Thales, också Crédit Agricole planerar för lansering. Även brittiska NatWest, skotska Royal Bank of Scotland och andra storbanker runt om i Europa håller på att testa teknologin.

“Svenska företag är världsledande vad gäller innovation och digitalisering, och vi svenskar är väldigt snabba på att ta till oss och använda nya digitala produkter och tjänster. Här finns en möjlighet att bli först med att erbjuda enkla, säkra och hygieniska betalningar till kunderna, men intresset från de svenska bankerna är ganska svalt, vilket kanske är lite förvånande”, säger Lina Andolf-Orup, marknadschef på Fingerprints.

Kontaktlöst på riktigt

Kontaktlösa betalningar är givetvis ingen nyhet i Sverige. Men utvecklingen mot en ökad smidighet och säkerhet har det senaste året börjat hacka betänkligt. Efter fjolårets ändringar i betaltjänstlagen, PSD2, måste du som har ett kontaktlöst kort trycka in din PIN-kod vid var femte gång du handlar i en butik.
Och även om syftet med att höja maxbeloppet för en kontaktlös betalning från 200 till 400 kronor var att minska smittorisken under den pågående coronapandemin, får ett stulet kort också större konsekvenser.

Som konsument slipper du komma ihåg PIN-kod eller oroa dig över ett borttappat kort

“Man höjde beloppsgränsen utan att höja säkerhetsgränsen, vilket kanske inte är helt genomtänkt eftersom man kan blippa runt ganska mycket med ett stulet kort innan det spärras. Dessutom har man ju fortfarande en gräns som innebär att man inte kan betala kontaktlöst när man exempelvis veckohandlar mat till sin familj utan måste fortfarande knappa in PIN-kod på terminalen”.

Läs mer om Fingerprints biometriska bankkort här

Med ett biometriskt kort behövs varken PIN-kod eller beloppsgräns. Och i händerna på någon annan är kortet helt värdelöst, bara en bit plast. Bra för bankerna, för deras kunder – och för handlarna, då kortet är kompatibelt med de befintliga kontaktlösa betalningsterminaler som finns överallt idag.

“Som konsument slipper du komma ihåg PIN-kod eller oroa dig över ett borttappat kort. Och eftersom betalningarna blir smidigare blir köerna i butikerna kortare, vilket både handlare och kunder uppskattar”.

Konsumenterna vill ha högre säkerhet

Hur ser intresset ut då? I en global undersökning som Fingerprints lät göra i vintras uttryckte 38 procent av konsumenterna oro över säkerheten på deras nuvarande kontaktlösa kort. Samtidigt uppgav 56 procent att de skulle vilja ha ett biometriskt bankkort ur ett säkerhetsperspektiv: dels för att slippa PIN-kod, dels för att kortet inte kan användas av någon annan, men för vissa också då det är en ny cool teknologi som ger en ’wow’ känsla. 

“Konsumenterna ser värdet i ett helt kontaktlöst, biometriskt bankkort, många uppger även att de faktiskt är villiga att betala extra för det. Vi är redan vana vid att använda biometri i andra sammanhang såsom våra mobiltelefoner, det här är ett sätt att harmonisera betalningsupplevelsen och slippa använda koder till allt”, säger Lina Andolf-Orup. 

Så vad ska du göra om du vill ha ett biometriskt bankkort?

“Fråga din bank och sätt press på dem. De kan om de vill, teknologin finns där, testad och certifierad av branschgiganterna Visa och Mastercard.”

Fakta: Så fungerar ett biometriskt betalkort

* För att verifiera en betalning lägger du ditt finger på en sensor på kortet

* Ingen PIN-kod behövs

* Kortet kan ej användas av någon annan

* Integritetssäkert – alla data stannar på kortet och lämnas inte ut till banken i samband med kortköp 

* Ett biometriskt betalkort behöver inget batteri – betalningsterminalen utgör strömkälla

Läs mer