Sök

Fredrik Jung Abbou får mothugg efter kritiken: "Skulle inte uttrycka mig så hårt"

Fredrik Jung Abbou och Erik Engellau

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kry-grundarens kritik får mothugg.

Kry-medgrundaren, investeraren och serieentreprenören Fredrik Jung Abbou svingade hårt mot startup-scenen i Stockholm tidigare i veckan. Det var i en intervju med Sifted som han talade om att det finns för många startup-grundare som inte skapar något av riktigt värde.

“Om vi fortsätter bygga startups som inte skapar något annat värde än pengar för investerare och grundare, så kommer vi snart bli kända för att vara ett land som skapar startups som gör entreprenörerna rika”, sade han då.

Utspelet fick många reaktioner och på Twitter fick Fredrik Jung Abbou både medhåll och mothugg. 

Mothugg från Norrsken

En person som inte delar Kry-grundarens åsikt är Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. 

“Jag är en nära vän till Fredrik och tycker att det är kul att han har den synen och vågar sticka ut med den. Men idag startar många bolag med utgångspunkten att inte baraskapa avkastning, utan även för att skapa bolag som tillför något mer. Det gäller även bland unga, något vi tycker är väldigt kul och viktig såklart”, säger han och fortsätter.

“Sen skulle jag inte uttrycka mig så hårt som Fredrik gör. Det är bra att folk är entreprenörer generellt sätt.”

I intervjun med Sifted finns också en passage där Fredrik Jung Abbou tonar ned sin kritik något. 

“Men jag ska inte vara för hård. Så länge det inte handlar om något toxiskt, som en bettingsajt, så är det väl okej att grunda en startup utan något mervärde. Men serieentreprenörer, som jag själv, vi ska hålla oss borta från skräpet”, säger han bland annat.

En veteran i startup-världen som reagerade på uttalandet var Samira Zarringhalam, tidigare Sverigechef på hundtjänsten Dogbuddy, rådgivare på Orten.io och idag product manager på Insurello.

Finns inte alltid en skillnad

I ett mejl till Breakit delar hon med sig av sin syn på startup-scenen i Stockholm och om kritiken från Fredrik Jung Abbou.

“Jag håller med om att det är fantastiskt, och absolut nödvändigt med startups som skapar värde men även har positiv påverkan på klimatet, världen och samhället. Och enligt artikeln så tas några utav de startup-bolagen upp vilket jag uppskattar att läsa om. Jag tycker dock att man missar en poäng. Det är inte alltid det förekommer en skillnad mellan entreprenörer som vill skapa effektivitet och de som vill skapa värde”, skriver hon.

Vad skapar värde?

Hon lyfter fram att det också finns problem i att definiera vad som egentligen skapar värde.

“För mig innebär värde att det kan vara impact-bolag som gör världen bättre, men även att hjälpa digitalisera en annars analog bransch. Men även fintech-bolag som Dreams och Anyfin som hjälper människor att spara pengar på olika sätt. Jag tror att vi ska vara försiktiga med att uttrycka att bolag inte skapar värde för mervärde är, enligt mig, subjektivt.”

Enligt Erik Engellau-Nilsson tillägger också att man på Norrsken ser en tydlig skillnad bland studenter idag och för några år sedan kring vilka företag de vill starta.

“Jag har en mer optimistisk bild av Stockholm. Vi gör undersökningar med studenter på både KTH, handels och Stockholms Universitet Vi ser en stor förflyttning i åsikterna om vilka bolag man vill starta. Det är en stor skillnad idag mot när vi startade.”

Läs mer