Sök

Venue Retail erbjuder borgenärerna ackordsförslag på 25 procent av fordringar

Venue Retail Groupretail

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Godtas inte förslaget går bolaget i konkurs.

I slutet av november förra året gick Venue Retail Group som bland annat äger kedjorna Rizzo, Morris och Accent in i rekonstruktion. Bolaget hade då en kvarts miljard i skulder. 

Sedan dess har det svängt ganska rejält. Först såg möjligheterna att klara rekonstruktionen goda ut men i mars slog corona-krisen till och bolaget tvingades ansöka om konkurs. Då uppgavs försäljningen ha minskat med 80 procent.

Men ansökan drogs tillbaka strax efter då man hade fått löften om ny finansiering.

Dessutom har bolagets vd lämnat och Lars Fins har tagit över.

I slutet av april hoppade ordföranden av och Tommy Jacobson tog över styrelseklubban.

Under måndagen skickade Venue Retails rekonstruktör ut ett ackordsförslag till de som de är skyldiga pengar.

Förslaget innebär att borgenärerna får tillbaka hela beloppet upp till 2.000 kronor och utöver det 25 procent av beloppet.

Betalning av ackordslikviden kommer att ske i tre rater och den sista betalningen beräknas ske senast den 31 juli 2021. Någon säkerhet för ackordets fullgörande har inte ställts.

Kan tvingas i konkurs

Venue Retail kommer också att genomföra en företrädesemission på 95 miljoner kronor som är garanterad upp till 73,5 miljoner kronor. Emissionen och den tidigare meddelade finansieringsöverenskommelsen med Nordea Bank förutsätter att ackordserbjudandet utan ändringar accepteras och vinner laga kraft.

Om inte tillräckligt många borgenärer godkänner förslaget kommer bolaget tvingas i konkurs. Det skulle innebära att de flesta blir utan pengar och därför tror både styrelsen och rekonstruktören att förslaget är till fördel för fördringsägarna.Det konstateras att bolagets rörelsekapital bedöms räcka i åtminstone tolv månader förutsatt att ackordet godkänns och nyemissionen genomförs.

Venue Retail har som tidigare meddelats utsett Lars Fins till ny vd och bolaget ska utse en ny koncernledning den 1 september.

Bolagets bedömning är att den nya affärsplanen kommer att vända bolagets negativa resultat till ett positivt resultat med start räkenskapsåret september 2021-augusti 2022. Slutlig version av affärsplanen väntas beslutas tidig höst.
 

Backar under pandemin

Bolagets försäljning beräknas ha minskat med omkring 30 procent jämfört med föregående räkenskapsår. Den pågående pandemin är den främsta anledningen till den minskade försäljningen, vilket har slagit hårt mot bolagets produkter inom segmentet Travel. Vidare har butikerna haft begränsade öppettider.

Venue Retails målsättning är att öka försäljningen under nästa räkenskapsår så att den återigen uppgår till nivåerna under räkenskapsåret 2019/2020. Med beaktande av den nya affärsplanen beräknar bolaget att kunna öka försäljningen med omkring 12 procent per år från och med hösten 2023.

Bolagets totala omkostnadsmassa har under de senaste 12 månaderna gått ned från omkring 460 miljoner kronor per år till omkring 400 miljoner kronor per år. Bolaget avser att fortlöpande omförhandla hyresavtal med syfte att uppnå betydande sänkningar de kommande åren.

Venue Retail har som tidigare har meddelats erhållit positivt besked från Nordea om ett nytt bankavtal vilket beräknas vara på plats under augusti.

Sammanställningen av bolagets tillgångar och skulder visar på en brist på 103,6 miljoner kronor.
Det bedömda värdet av varulagret är här 63 miljoner kronor, enligt värderingsutlåtandet.

Läs mer