Sök

SAS får miljarder från regeringen

SASCoronaviruset

Liberalernas näringspolitiska talesperson Arman Teimouri (L), finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP), näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl under en pressträff i Rosenbad.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

SAS, Swedavia och Lernia får kapitaltillskott från regeringen.

Det meddelade regeringen och samarbetspartierna C och L på måndagsmorgonen.

Den svenska regeringen har lagt fram en proposition till riksdagen om att stödja SAS med upp till 5 miljarder kronor, som en del av bolagets rekapitaliseringsplan till följd av de negativa effekterna av coronapandemin.

Bolaget uppskattar att rekapitaliseringen kommer att omfatta nya medel om cirka 12,5 miljarder kronor samt ytterligare åtgärder, skriver SAS i ett pressmeddelande.

På en pressträff på måndagsmorgonen meddela Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, samtidigt att pengarna kommer med ett krav om att SAS måste ta ett större ansvar för att minska sina utsläpp.

"En förutsättning för att Sverige ska delta är att man sätter nya, mer ambitiösa mål för att minska klimatutsläpp", sade Per Bolund.

"Flygets klimatutsläpp måste reduceras kraftigt."

Arlanda ska inte byggas ut

Även Swedavia får ett kapitaltillskott på 3,15 miljarder kronor från den svenska staten.

Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, har som bekant också upplevt en kollaps i resandet under våren på grund av coronapandemin.

”Intäkterna för Swedavia har i princip helt försvunnit och de åtgärder som har vidtagits för att minska kostnaderna kan endast delvis möta bolagets behov av kapital”, skriver Näringsdepartementet.

”Regeringen bedömer att kapitaltillskottet är nödvändigt för att investeringar och underhåll ska kunna genomföras. Detta för att långsiktigt säkerställa ett statligt flygplatsnät med god interregional och internationell tillgänglighet i hela landet och som är fortsatt attraktivt och ger den flexibilitet som krävs för att hantera den osäkra situationen på flygmarknaden efter coronapandemin”.

Kapitaltillskottet till Swedavia förutsätter ett godkännande av EU-kommissionen.

Planerna på att bygga ut Arlanda slopas dock, meddelade regeringen på pressträffen.

Även Lerna får tillskott

Regeringen föreslår också ett kapitaltillskott på 150 miljoner kronor till Lernia för att stärka bolagets finanser och att fortsatt kunna bedriva verksamhet inom vuxenutbildning och komvux.

Coronapandemin har gjort att Lernia i nuläget befinner sig i en utmanade finansiell situation, enligt Regeringen.

”På sikt anses dock bolaget ha goda förutsättningar att fortsätta verka inom sina olika verksamhetsgrenar och generera en marknadsmässig avkastning åt staten”, skriver Näringsdepartementet därav förslaget om kapitaltillskottet.

Artikeln uppdateras.

Läs mer