Sök

Polisen använde ansiktsigenkänning utan att kontakta Datainspektionen

ansiktsidentifikation

Polisen utforskar ny teknik för brottsbekämpning. Foto: Istock samt Johan Nilsson/TT.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Inte första gången som polisen intresserar sig för ansiktsigenkänning.

Polisen har använt sig av teknik för ansiktsigenkänning utan att informera Datainspektionen om sina tester. Det rapporterar Sveriges Radio. Tekniken har bland annat använts inom Rimfrost som är polisens särskilda insats mot gängkriminalitet.

Enligt Peter Bergström, chef för informationsteknik på NFC i Linköping, används tekniken inte för att identifiera för polisen okända människor.

“Tanken är inte att de ska tala om vem det är, men däremot kan vi använda ansiktsigenkänning för att tala om att det här är samma person på flera ställen i det här bildmaterialet”, säger han.

Har inte tyckt att det behövs

Enligt polisen har de gjort bedömningen att det inte krävs något tillstånd från Datainspektionen för att genomföra testerna. Exakt hur den bedömningen har gjorts framgår däremot inte, då Ekot inte har kunnat komma i kontakt med polisens rättsavdelning.

Det här är inte första gången som polisen intresserar sig av ansiktsigenkänning. Breakit har tidigare rapporterat om att polisen dels fått grönt ljus från Datainspektionen för att använda tekniken med sitt signalementsregister, dels nekats att använda det vid Skavsta flygplats.

Nyligen framkom också att polisen har använt sig av kontroversiella Clearview, en amerikansk tjänst för ansiktsigenkänning som har skapat sig en enorm databas genom att bland annat samla in information från sociala medier som Facebook och Instagram. Den användningen granskas just nu av Datainspektionen.

Läs mer