Sök

Oasa skapar en hållbar miniby – vill att 100 entreprenörer flyttar in

Oasa

Samuel Delesque. Foto: Residence Christie’s/press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Det kommer att bli en intressant mix av personer", säger Oasas grundare Samuel Delesque.


Ett nytt co-livingprojekt är på väg att formas i en by utanför Västerås. Tanken är att 50-100 sociala entreprenörer ska flytta in i kooperativet, som har fokus på hållbarhet och miljö, för att arbeta och bo tillsammans. 

Bakom satsningen står företaget Oasa som arbetar med clean tech och utvecklar hållbara co-livinglösningar. De beskriver det hela som ett "socialt impact co-living experiment". 

“Jag vill skapa en livsstil för folk som kan ha en remote livsstil och leva hållbart i naturen. Min vision är att skapa oaser runt om i världen”, berättar Samuel Delesque, grundare av Oasa. 

Samuel Delesque beskriver sig som en nomad som spenderat de senaste åren på resande fot. För stunden är han i karantän i Portugal, där Oasa planerar ett liknande co-livingprojekt som det i Sverige. 

De entreprenörer som deltar i projektet "Impact Village" kommer att flytta till en gård, runt en halvtimme norr om Västerås, där de ska leva klimatneutralt. Där kommer de tillsammans att umgås, bo och arbeta på gemensamma ytor. Målsättningen är att hitta det bästa och med effektiva sättet att bo på genom att integrera nya lösningar och tekniker i co-living med fokus på miljö. 

"Människor vill leva mer hållbart" 

Tanken är att entreprenörer ska köpa delägarskap i kooperativet och därmed ägas gemensamt av medlemmarna.  Något inflyttningsdatum är ännu inte satt och det är flera delar som ska falla på plats innan planen kan sjösättas. Hittills har runt 60-70 personer signat upp och visar intresse. Det handlar om allt från enskilda entreprenörer till startups. 

“Vi har många entreprenörer och kreativa personer som söker, även personer som har bildat familj och är redo att flytta till landet men inte vill bo helt själva. Det kommer att bli en intressant mix av personer", säger Samuel Delesque.

Prislappen varierar bland annat beroende på hur stor del av året medlemmarna vill bo i byn. 

“Du som medlem kan bestämma om du vill spendera 6 eller 12 månader per år där. Du äger platsen under den tiden”.

Enligt Oasa har googlandet på co-living ökat under corona, något de menar beror på att fler personer är isolerade och saknar gemenskap.

“Människor vill hitta sätt att leva mer hållbart och corona har riktat ljuset mot klimatförändringarna. Många människor ser att det här är tiden för att förändra sin livsstil, och är redo att agera”, säger Samuel Delesque.

 

Läs mer