Sök

Annonssamarbete med Fortum

Projektet som skapar hållbara modeplagg av riktigt skräp

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Du tänker på att köra elbil och att källsortera, men hur stora CO2-utsläpp ligger bakom de kläder du har på dig?
Textilindustrin släpper ut mer än både flyg- och sjöfartsindustrin – men ett nytt projekt vill göra den mer hållbar. ”Det blir en win-win för alla, men främst för miljön”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum.

Dina nya, trendiga jeans är riktigt snygga, men miljömässigt är de ungefär lika nyttiga som att slänga sopor i naturen. Enligt FN:s miljöorgan UN Environment släpper produktionen av ett par jeans ut lika mycket koldioxid som en bilresa på 111 kilometer. 

Dessutom är vattenhanteringen inom textilindustrin ett stort problem, då det årligen släpps ut enorma mängder orenat vatten från fabrikerna. Och när plaggen är uttjänta är det idag bara en procent av textilierna som blir till nya kläder.

Ett alternativ till dagens tyger, som är gjorda av restprodukter från frukter, skogsbruk och vetehalm

Att modeindustrin är i ett stort behov av förändring för att leva upp till klimatmålen är uppenbart – och på Fortum utvecklar man just nu en bit i pusslet: Ett alternativ till dagens tyger, som är gjorda av restprodukter från frukter, skogsbruk och vetehalm.

”I många länder är det vanligt att restprodukterna från odlingarna helt enkelt bränns av, vilket skapar gigantiska koldioxidutsläpp samtidigt som det är ett resursslöseri. Där kan vi istället ta hand om biomassan och utvinna energin både i form av bioetanol och elproduktion samtidigt som fibrerna används för att göra textil, som ett komplement eller en snarare en konkurrent till den traditionella, vattenslukande bomullsproduktionen”, berättar Per-Oscar Hedman.

Omvandlas till garn

Många ser Fortum främst som ett energibolag, men företagets satsning på den cirkulära ekonomin har gjort att man sökt upp branscher där det finns gemensamma kontaktytor. 

Satsningen går under namnet Bio2X, och i arbetet med att förvandla biomassa till textilier samarbetar energibolaget med det finska textilinnovationsföretaget Spinnova.

Bli en del av Fortums innovationsresa

Efter att biomassan ”räddats” från svedjebruken bryts den ner till mindre komponenter – cellulosa, hemicellulosa och lignin – i en process som kallas fraktionering. Cellulosan kan sedan omvandlas till garn, som kan användas i allt från lakan och segeldukar till ryggsäckar och jeans.

Alla vinner

Men, vad får Fortum ut av det hela kanske du frågar dig? Jo, det som blir över av biomassan efter fraktioneringen används till att producera el, värme och bioetanol. Ett viktigt steg mot ökad hållbarhet  i ett land som Indien, där kolkraft fortfarande är den dominerande energikällan.

I slutändan blir det en win-win för alla, men främst för miljön

”Vi är med på ett hörn i den här processen, och kan bidra med mycket kunskap när det gäller att ta hand om biorestmassor. Där har vi massor av erfarenhet. I slutändan blir det en win-win för alla, men främst för miljön”, säger Per-Oscar.

Så, vad kan du själv göra? Enkelt! Först och främst, återanvänd och köp second hand, men lämna också in uttjänta textilier till återvinning. Och när du köper nytt – håll utkik efter plagg som är gjorda av biomassa.

Jakten på noll – här kan du läsa mer om Fortums arbete med att minska CO2-utsläppen

Läs mer