Sök

Plint gör undertexter till Netflix – nu har försäljningen totalt exploderat (och grundarna cashar in)

Plint

Vd:n Örjan Serner, Per Nauclér

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Göteborgsbaserade Plint hjälper streamingjättar som Netflix och Amazon med undertexter.

Nu har försäljningen exploderat – samtidigt som grundarna säljer majoriteten av aktierna.

Känner du till Plint från Göteborg? Det gjorde ärligt talat inte vi heller förrän ett pressmeddelande trillade in i vår mejlkorg nu på måndagsförmiddagen.

Där framgick det att bolaget – som tidigare gick under namnet Nordisk Undertext – ökat sin omsättning från 11 miljoner kronor 2015 till 241 miljoner kronor under 2019.

Det motsvarar en ökning på 2000 procent.

Rörelseresultatet landade på 21 miljoner kronor.

Orsaken till den oerhört snabba tillväxten är streaming-boomen, som resulterat i att det produceras fler serier och filmer än någonsin tidigare.

Det har inneburit en jackpot för Plint, som jobbar med undertexter och dubbning.

”Marknaden har exploderat”, konstaterat vd:n Örjan Serner, som förklarar att bolaget siktar på att nå en omsättning 500 miljoner kronor 2022.

Netflix största kunden

Plint grundades redan 2002 av översättarna Per Nauclér och Mikael Fröling. Bolaget fokuserade då primärt på undertexter till företagsfilmer och svensk filmindustri. Bland kunderna finns än idag bolag som Volvo, Ikea och H&M.

Men de klassiska storföretagen står idag endast för en liten del av intäkterna. Istället är det Netflix och Viacom, samt streamingaktörer som Disney och Amazon, som är de riktiga pengamaskinerna.

”Det produceras väldigt mycket och väldigt stora summor investeras i innehåll. Det driver upp volymerna”, säger Örjan Serner.

Örjan Serner förklarar att alla deras undertexter produceras av frilansare, men att bolaget utvecklat en molnbaserad tjänst – Plint Core – som gör det effektivare för alla inblandade att ta fram undertexter.

”Grundarna Pelle och Mikael var tidiga med att utveckla den digitala plattformen.”

Grundarna säljer

Samtidigt står det nu klart att grundarna tar ett kliv bort från sin snabbväxare. Grundaren Mikael Fröling har sålt sina aktier och lämnar bolaget. 

Köpare är investeringsbolaget Priveq, som köper 55 procent av aktierna i Plint.

Även medgrundaren och storägaren Per Nauclér, vd:n Örjan Serner och studiochefen Johan Gladh säljer aktier i affären, men är kvar som storägare med 45 procent av aktierna.

”Mikael har fyllt 60 och ville trappa ner sitt ägande och engagemang i bolaget. I samband med det tittade vi på att ta in nya ägare. Vi ville inte sälja hela bolaget utan fortsätta utveckla Plint som en egen plattform”, säger Örjan Serner.

Hur stor affär det rör sig om vill bolagets inte kommentera. Men baserat på företags omsättning och resultat förra året (236 miljoner och ett rörelseresultat på 21 miljoner kronor) och vad liknande bolag värderas till på börsen och i den onoterade miljön indikerar det en prislapp på runt en kvarts miljard kronor.

”Det kan jag inte kommentera”, säger Örjan Serner.

Nya ägaren Priveq kommenterar sin investering såhär:

”Just nu, när marknaden påverkats så starkt av coronakrisen, är det extra roligt att göra en affär av det här slaget”, säger Louise Nilsson, vd på Priveq, och fortsätter:

”Plint har en unik position i en snabbt växande del av mediebranschen. Fina kunder, bra teknik, visionärt ledarskap och de tar oerhört väl hand om personal och sina över 1 000 översättare runt om i världen”.

Plint har verksamhet i Göteborg, Borås och sedan i fjol i Los Angeles.

Läs också: 5000 procent – så mycket cashar de gamla Instabox-ägarna in i storaffären

Läs mer