Sök

Annonssamarbete med Fingerprints

Här är de vanligaste myterna om biometritekniken (Har du fallit för dem?)

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Myterna om biometritekniken och vilka faror som finns är många, men stämmer de verkligen?
Nja, det mesta verkar som taget ur en Hollywood-film.
"Det finns fortfarande en stor okunskap kring den här tekniken", säger Lina Andolf-Orup, marknadschef på Fingerprints.

Spioner som använder kopierade fingeravtryck för att knäcka lås och regeringar som håller stenkoll på befolkningen med hjälp av personernas fysiska attribut. 

Myterna kring biometrin i dagens samhälle är många, men sanningen utspelar sig långt borta från Hollywoods fantasivärldar.

En del människor associerar biometriteknik med science fiction och ett Big Brother-samhälle

"Väldigt många av de här fördomarna kommer från filmer som målar upp sådana här scenarion. Sedan förstärks det av artiklar i media som målar upp skräckscenarion. Det gör att en del människor associerar biometriteknik med science fiction och ett Big Brother-samhälle, vilket inte är sant när den används i konsumentteknik där biometrin är till för att förenkla vår vardag på ett säkert sätt", säger Lina Andolf-Orup.

För all åtkomst till våra privata data eller tjänster måste vi verifieras - detta är grunden för integritet i en digitaliserad värld. Men PIN-koder och lösenord betraktas alltmer som otillräckliga, plus att de är klumpiga att använda – enligt Fingerprints undersökningar tycker 61 procent av konsumenter att det är för många koder att komma ihåg - därför är biometri på frammarsch som en starkare och användarvänligare autentiseringslösning.

Får inte hindra utvecklingen

Ända sedan Fingerprints blev ett världsledande företag inom biometriteknik har de fått jobba med att motbevisa myterna. 

Trots att fingeravtrycksautentisering har ersatt pinkoder som det mest populära sättet att låsa upp smartphones, och att 82 procent av alla kunder vars telefoner har en biometrisensor använder sig av tekniken, är okunskapen fortfarande stor. 

"Vår uppgift är att ständigt utbilda allmänheten. Det är viktigt för oss att presentera fakta, och bena ut vad som är vad, så att myterna inte ska hindra en utveckling som är bra för både konsumenterna och samhället i stort", säger Lina. "Framförallt är det viktigt när vi nu ser hur biometri kommer in i nya användningsområden, från dörrlås och resväskor till digitala säkerhetsnycklar och betalkort." 

Så vilka är då de vanligaste myterna kring biometrin och dess användningsområden i konsumentenheter och applikationer? Kanske har du hört några själv?

Myt 1: Biometridatan lagras som en bild, och är lätt att hacka

En av de vanligaste myterna kring biometri är att fingeravtrycket som du använder i din telefon lagras som en bild, och att om bilden stjäls så kan hackarna ta sig in överallt där fingeravtrycket använts som identifikation. Det är totalt felaktigt.

I verkligheten översätts och lagras den biometriska informationen som en kod, krypterad i ettor och nollor. Att lagra informationen på det här sättet gör det betydligt svårare att hacka den. Det går inte heller att återskapa ett fingeravtryck utifrån informationen som sparas, och i fallet med konsumentapplikationer lagras den enbart i hårdvaran i den aktuella smartphonen eller enheten där det används. Så den stannar säkert och privat med sin ägare och delas inte med någon. I Fingerprints konsumentundersökningar uppger 38 procent av deltagarna att de inte är villiga att dela med sig av sin biometriska information, så det är viktigt att lyfta fram att informationen ägs av användaren och inte av mobiltillverkaren eller operatören.

Myt 2: Det är lätt att återskapa ett fingeravtryck för att lura en enhet

Här finns det många myter som cirkulerar, från att man kan använda vanlig tejp till gelégodis, till utskrifter av fingeravtryck som man stulit från någons glas på en restaurang, för att lura en enhet. Fenomenet kallas ”spoofing” och kan historiskt ha fungerat på en del biometrisensorer. Men dagens enheter har flera avancerade skydd för att förhindra att man lurar systemet.

Här är mjukvaran A och O. Genom en ständigt förbättrad bildkvalitet av fingeravtrycket samt smartare algoritmer för att upptäcka falska fingeravtryck kan dagens teknik motstå attacker. All biometri som används i betallösningar måste klara av hårda anti-spoofingtester. 

De senaste sensorerna luras inte heller av 2D-bilder av fingeravtryck, eftersom de läser av fingeravtrycken tredimensionellt.

Utöver den förbättrade tekniken måste bedragare även lyckas komma över offrets smartphone eller betalkort, det vill säga den enhet som innehåller biometrin, för att ens kunna försöka sig på ett intrång. Jämfört med att till exempel titta över axeln på någon för att se deras pinkod är biometrin otroligt mycket svårare att hacka. Du har säkert själv varit med om att ha blivit av med ett kontantkort som någon sedan har använt för att shoppa med. Enligt Fingerprints undersökningar har en av fyra personer varit med om ett bedrägeri där PIN-koder eller lösenord är inblandade. Biometritekniken förhindrar sådana bedrägerier effektivt.

Myt 3: Bedragare kan hugga av folks fingrar för att låsa upp enheter

Ett avhugget finger mot sensorn, eller varför inte ett utrivet öga som ger dig tillgång till superhemliga rum? Båda två är återkommande teman i Hollywoods spionfantasier, men i verkligheten är sådana scenarion långsökta. 

Utöver den förbättrade tekniken för att motverka attacker så måste angriparna också ha kontroll över personens smartphone, kreditkort eller andra enheter som är låsta med biometridata. Attacker som siktar på att komma över en persons PIN eller lösenord är fortfarande oerhört mycket mer sannolika, och biometritekniken skyddar mot den sortens attacker eftersom den inte kan lämnas över.

Myt 4: Vad händer när jag blir äldre och kroppen förändras, eller om jag är i olika miljöer, då kommer ju biometrin låsa mig ute?

Kroppen förändras när vi åldras, men betyder det att tekniken kommer att sluta känna igen oss? Och om jag ibland har glasögon, eller om vädret är annorlunda, kommer biometrin sluta fungera då? Inte riktigt. Omfattande och hastiga förändringar i ens fysik kommer självklart påverka ens förmåga att använda biometri, men gradvisa förändringar – som att händerna åldras eller att du befinner dig i annan miljö, som vinter eller sommar – hanteras av tekniken tack vare avancerade självinlärningsalgoritmer. Dessa håller jämna steg med din utveckling. På så sätt kommer din biometriteknik alltid känna till dig och dina fysiska attribut. De flesta kosmetiska förändringarna kommer inte heller att påverka informationen tekniken använder för att identifiera dig.

Det var några av de vanligaste myterna kring biometrin. Hur många av dem kände du personligen igen? 

Läs mer om Fingerprints och deras arbete inom biometritekniken här! 

Läs mer