Sök

Annonssamarbete med Planacy

Så säkrar ni den finansiella planeringen när omvärlden förändras

Jimmy Stenqvist Evegård, vd på Planacy.

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Många medelstora och stora företag arbetar fortfarande med Excel för sitt budget- och prognosarbete – men dåliga finansiella prognoser är ett svagt beslutsunderlag och inget att hålla i handen när det blåser kallt.
“Idag finns ingen anledning att grunda affärskritiska beslut på magkänslan”, säger Jimmy Stenqvist Evegård, vd på Planacy.

En oväntad lågkonjunktur.
En ny disruptiv konkurrent som snabbt tuggar i sig marknadsandelar.
En ny lagstiftning som ritar om kartan.
I en föränderlig värld finns det många olika orsaker till att ett välmående företag plötsligt vaknar upp i en ny verklighet. De beslut som tas där och då kan vara avgörande på både kort och lång sikt.

”Om du är väl förberedd och arbetar kontinuerligt med finansiella prognoser går det att fatta mer välgrundade beslut och ställa om verksamheten snabbare vid en kris." 

Läs mer om hur ni kan jobba med kontinuerliga prognoser 

Jimmy Stenqvist Evegård är ekonom i grunden men är idag vd på Planacy, ett techbolag som har utvecklat ett innovativt systemstöd som effektiviserar och strömlinjeformar budget-, prognos- och planeringsprocesser för medelstora och stora företag.

”För att alltid ha bra och korrekta beslutsunderlag behöver man ha en kontinuerligt uppdaterad bild av verksamhetens finansiella framtid. Då behöver man arbeta frekvent och löpande med den finansiella planeringen och inte endast vid några få fasta tillfällen om året.”

Ekonomer lägger oändligt mycket tid på att administrera processen, så som att förbereda och konsolidera hundratals Excelark

Använd kompetensen på rätt saker 

För mindre företag kan det fungera bra att prognostisera i Excel, men när processen är mer komplex och många personer är involverade blir det administrativt tungt och tar onödigt lång tid. För att de något större företagen ska kunna arbeta mer frekvent med sin prognos krävs därför ofta ett modernare systemstöd.

“Förvånansvärt många stora företag sliter fortfarande i Excel eller arbetar med gamla systemstöd som inte är anpassade för deras processer och behov. Ekonomer lägger oändligt mycket tid på att administrera processen, så som att förbereda och konsolidera hundratals Excelark, istället för att lägga sin tid på att stödja verksamheten med sin kompetens och viktiga analyser.”

Planacys vision är att förenkla ett kollaborativt och kontinuerligt arbete med finansiell planering

Företag som förberett sig för att arbeta mer proaktivt och kontinuerligt med den finansiella planeringen kan istället omgående samla in input från ansvariga i verksamheten och snabbt skaffa sig en god överblick över förväntad resultat- och kassaflödesutveckling. Något som ger styrelsen, ledningen och verksamheten bättre beslutsunderlag.

”Planacys vision är att förenkla ett kollaborativt och kontinuerligt arbete med finansiell planering – att bidra till att arbetet med budget, prognos och planering blir mer proaktivt och värdeskapande och inte bara en administrativ process”, avslutar Jimmy Stenqvist Evegård. 

Läs mer om hur Planacy kan hjälpa ert företag

Jimmys tips: Så effektiviserar ni ett mer kontinuerligt arbete med er finansiella planering

1. Frigör controllern – minimera de manuella arbetsmomenten
Datainsamling, datavalidering och konsolidering går att systematisera och automatisera. Då frigörs tid för business controllers att göra det de är experter på – att stödja verksamheten med finansiell och analytisk kompetens och därmed skapa mer värde för företaget.

2. Delegera arbetet till de som har störst insikt
Med ett systemstöd är det enklare att delegera arbetet till de i verksamheten med störst insikter. Undvik att prognostisera på bokföringskonton och använd istället begrepp och KPI:er som alla i verksamheten förstår för att få så korrekta och kvalitativa antaganden som möjligt. 

3. Identifiera hela kedjan av budgetdrivare…
… och designa en process som tydligt visar vilka antaganden som påverkar vad, vad som driver intäkter och kostnader respektive positiva och negativa kassaflöden. Det handlar om att strömlinjeforma hela det finansiella planeringsarbetet – från försäljning, personalkostnader och resultaträkning till balansräkning och en automatiskt uppdaterad kassaflödesprognos. 

Läs mer